2011. április 1.

Ne dobj ki semmit!

A hétvégi húslevesből megmarad a hús, de unalmas, hogy állandóan rántani vagy sütni kell? A leveszöldségeket senki nem eszi meg? Ki ne dobja!

A húst – legyen az marha, sertés, baromfi – szedje le a csontról és tegye konyhai robotgépbe, fűszerezze ízlés szerint, süssön hozzá 1 tojást, tehet hozzá vízben áztatott kenyeret, amit már egyébként nem szívesen fogyasztana el. Darálja a hozzávalókat durva masszává, formáljon belőle kis golyókat, majd forró olajban vagy zsírban süsse ki. A zöldségeket szintén rakja a robotgépbe, öntsön hozzá tejfölt, tejszínt vagy kefirt,1 evőkanál mustárt, sóval, borssal, és 1 evőkanál mézzel ízesítse. Pürésítse a géppel csomómentes masszává. Ha maradék száraztészta is árválkodik a szekrényben, ami pont olyan mennyiség, ami nem is kevés, nem is sok, főzze ki. A megfőzött tésztát öntse serpenyőbe, locsolja meg olajjal vagy zsírral, törjön rá 2 gerezd fokhagymát és ha maradt petrezselyem vagy zeller zöld, vágja apró darabokra és szórja rá a tésztára azt is. Addig pirítsa a tésztát, amíg az egyik fele aranybarna nem lesz. A húsgolyókat és a tésztát tegye lapos tányérokra, locsolja meg a zöldségpürével, frissen őrölt feketeborsot hintsen rá.

Desszert ötlet

10-12 dkg sós vajat 7-8 dkg lisztet,10 dkg cukrot (lehet nádcukor is), 7 dkg durvára darált diót keverjünk össze egy tálban, amíg egy durva állagú anyagot nem kapunk. Hámozzunk meg 4 téli körtét, a magokat távolítsuk el, vágjuk kockára, tegyük tűzálló tálba, törjünk rá 15 dkg étcsokit, majd az először elkészült durva masszát halmozzuk a tetejére. Zárjuk le az edényt és 10 percig süssük 200 fokon (6-7-es fokozat), aztán vegyük le az edény tetejét és süssük addig, amíg a sütemény ropogósra pirul. Az elkészítés a főétellel együtt 1 órát vesz igénybe .Kiváló hétfői menü. Jó étvágyat!

(Folytatjuk)