2011. április 1.

Programokkal teli Koszta-év

A Koszta iskola vetélkedőjén a múzeum munkatársai is zsűriztekKoszta József, Kossuth-díjas festőművészünk 150 évvel ezelőtt, 1861. március 27-én született. A jeles évforduló alkalmat ad városunkban a nevét viselő intézmények, illetve tisztelői számára, hogy méltóképpen megemlékezzenek az Alföldet és közelebbről Szentest a festővásznán megörökítő művészről.

A Kertvárosban található általános iskola 1992-ben vette fel a művész nevét. A Koszta-év programjai itt kezdődtek el egy iskolarádiós vetélkedővel március 24-én, mely náluk már hagyományos, idén azonban kifejezetten a névadó életének eseményei, művei köré szőtték a feladatokat. Az iskola szinte minden tanulóját mozgósította a Koszta-feladatlap kitöltésének izgalma, Kovács Ágnes és Tóthné Hlavács Mária szervezőmunkája nyomán. A diákok felkészüléséhez nagyban hozzájárultak a múzeumban tett látogatások, ahol több osztály láthatta eredetiben a festményeket, de az iskolában található, Kosztának szentelt állandó tárlatukat is kiegészítették ez alkalomra egy vitrinnel. A múzeum részéről a zsűrizésben is érkezett segítség, Vigh László restaurátor és dr. Szabó János, korábbi igazgató személyében. 1998-ra nyúlik vissza az évről-évre több száz - helybeliek mellett kistérségi iskolákból benevező - diákot vonzó Koszta-festő-verseny, melyet idén április 13-án rendeznek meg, mondta Szemerédi András, az iskola igazgatója. Tanulóik Koszta sírjánál is tiszteletüket tették, s a Kálvária-temetőben a városi megemlékezésen is közreműködtek műsorukkal.

Ezt az ünnepi eseményt március 26-ára szervezte az Együtt Szentesért Egyesület, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület helyi csoportja és az önkormányzat. Mielőtt koszorúk kerültek a 2008-ban újratemetett festőművész és felesége díszsírhelyére, dr. Balázs György, a történelemtudományok kandidátusa olvasott fel részleteket nemrég elkészült, kiadásra váró Koszta-életrajz kötetéből.

Berkecz István szentesi festőművész több ex librist alkotott, többek között Koszta Józsefről isA múzeum 1951 óta viseli a művész nevét, és az ország legjelentősebb Koszta-gyűjteményét tudhatja a magáénak. Az intézményben az idei évre tervezett események szinte mindegyikében lelhetünk utalást Kosztára, először egy irodalmi összeállítással idézik meg a művész életét és korát. Dr. Béres Mária intézményvezetőtől megtudtuk, mindenképpen szerettek volna méltó módon megemlékezni névadójukról. Ugyanakkor a saját forrás hiánya, és a megyei múzeumi szervezet számára megszavazott költségvetés sem tette lehetővé ezek megvalósítását, így csak a pályázatokra hagyatkozhattak. Azokból viszont csak egy TÁMOP-os nyert, de a támogatás megítélésének csúszása miatt ebben a pályázatban is csak ősszel rendezhetik meg a Kosztával kapcsolatos helytörténeti vetélkedőt és a térség iskolásainak szánt, de akár művészetpártoló felnőtteknek is érdekes témanapokat. Az igazgatónő azt mondja, a nehézségek ellenére nem adják fel a reményt egy szerény, de annál értékesebb időszaki kiállítás rendezésére a megyei műgyűjtőknél fellelhető Koszta-képekből, ebből az anyagból katalógust is megjelentetnének. Az a fényjáték, vagy lézershow pedig igazi látványosság lehetne, - ha támogatók segítségével megvalósíthatnák – aminek csúcspontjaként egy Koszta-kép rajzolódna ki a szentesi égbolton a Múzeumok éjszakáján.

A múzeum Koszta-terme felé irányozza következő városi körsétáját a Szentesi Vendégszeretet Egyesület is, hiszen programjuk szerint április 16-án a festményei megtekintésével adóznak a művész emlékének.

D. J.