2011. április 1.

Rendet teremteni a gazdák érdekében

Az agrárágazatot és a gazdákat érintő aktuális és égető kérdésekről esett szó az ifjúsági házban múlt héten a Szentes és Térsége Gazdakör által rendezett fórumon. Az eszmecsere egyúttal az egy éve alakult, és több mint 100 tagot tömörítő térségi gazdakör évértékelő gyűlésére is alkalmat adott. A meghívott vendégek között volt dr. Ángyán József, a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára, Jakab István, a Magyar Gazdák Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke, Kispál Ferenc a gazdakör megyei elnöke és Farkas Sándor országgyűlési képviselő. A térségünket érintő belvízhelyzetről Ugrai Bálintot, a térségi vízgazdálkodási társulat vezetőjét és Jászné Gyovai Ágnes szakaszmérnököt hallhatta a fórum közönsége.

A MAGOSZ elnöke elöljáróban arról beszélt lapunknak, hogy a gazdákban tudatosítani kell, nem a fejük felett születnek a döntések. Különleges időszakot élünk, folyik az alkotmányozás, fogalmazott Jakab István. Az alkotmányban kiemelt szerepet érdemel az egészséges élelmiszertermelés alapjainak megteremtése, a vízbázis, a termőföld védelme éppúgy, mint a gazdasági versennyel kapcsolatos ügyek. A megszülető törvényeknek sarkalatos kérdésekben kell rendet tenniük.

A három éves moratórium, mely idő alatt külföldiek nem vásárolhatnak magyar földet, a MAGOSZ elnöke szerint szűkösen lesz elég, hogy a földtulajdonlás tekintetében végre tiszta helyzetet teremtsünk. Nem ismétlődhet meg, ami a gabonapiac területén előállt, utalt Jakab István a vis major-ügyekre, melyeknél tisztességtelen piaci magatartás volt tetten érhető.

Az elmúlt évtizedekben nem tapasztaltunk ekkora mennyiségű belvizet, ekkora kártételt, tért át egy másik hangsúlyos, és aktuális témára a gazdaszövetség elnöke. A vízzel borított területeken közel 1 millió hektáron nem lehet földet művelni. Ez olyan mértékű agrár GDP-zuhanást okozhat, amit az ágazat és a magyar költségvetés nem bír ki, ezért azonnali intézkedéseket sürget Jakab István.

A széles járművek ügyét is szóba hozta, annak a véleményének hangot adva, hogy nem csak a gazdát kellene folyton szankcionálni, hanem a közúton közlekedőket is. Egyértelművé kívánják tenni: egyetlen szakmai álláspont fogadható el, az, hogy határozzák meg a közlekedési hatóság szakemberei, a villogó sárga lámpát a vontatvány mely pontjaira kell elhelyezni. Ezen kívül sem idő-, sem útvonalkorlátot nem hajlandóak figyelembe venni abban az esetben, ha a gazda a telephelyéről a földjére megy annak megművelése céljából.

A gyűlésen Farkas Sándor parlamenti képviselő arról szólt, hogy fontos lépés a genetikailag módosított szervezetektől mentes övezethez való csatlakozásunk. Említést tett egy önálló képviselői indítványról is, mely a privatizációs szerződések környezet-és természetvédelmi előírásainak kapcsán, a deve-cseri és kolontári katasztrófák felülvizsgálata miatt szükséges. A honatya azt az örömteli hírt is megosztotta a hallgatósággal, miszerint megalakult az Országgyűlés kertészeti albizottsága.

(darók)