2011. április 1.

Visszakapaszkodott az idegenforgalom

A napokban megérkeztek az első külföldi vendégek az üdülőközpont kempingjébe. (A szerző felvétele)Az elmúlt évtized második legjobb évét produkálta tavaly a szentesi idegenforgalom: összesen 32 986 vendégéjszakát regisztráltak a szállásadók. A forgalom 83 százaléka áprilistól szeptemberig keletkezett, az elszállásolt turisták egyharmada 18 év alatti volt.

Visszakapaszkodott a válság előtti szintre a szentesi idegenforgalom. Tavaly összesen 32 986 vendégéjszakát regisztráltak Szentes 17 szálláshelyén. A városban elszállásolt turisták egyharmada 18 év alatti volt – nekik nem kellett idegenforgalmi adót fizetni. Az adóköteles vendégéjszakák száma 21 516 volt az elmúlt évben. Ez a mutató alig marad el a 2006-os csúcstól, mikor 21 527 éjszaka után fizettek adót a vendégek. Érdemes megemlíteni, 2003-ban lépte túl először a tízezret, előtte a nyolcezret sem érte el ez a szám. Tavaly 4,2 millió forint idegenforgalmi adóbevételt könyveltek el a városházán – tudtuk meg Tonnesné Kiss Ildikótól. A polgármesteri hivatal adóirodájának vezetője hozzátette, az összeg háromnegyede attól a 8 szálláshelytől származott, amiket jogi személyek üzemeltetnek, a fennmaradó egynegyed magánszállásadóktól folyt be.

Ha az elmúlt évek statisztikáit is górcső alá vesszük, kiderül, hogy Szentes vendégforgalma az esztendő középső szakaszára, azon belül is júliusra és augusztusra koncentrálódik. 2010-ben az adóköteles vendégéjszakák csaknem felét ebben a két nyári hónapban regisztrálták, ha pedig az áprilistól szeptember végéig tartó időszakot nézzük, a megadóztatott vendégéjszakák négyötöde ide sorolható. Vagyis 4-szer annyi turista érkezik Szentesre ebben a hat hónapban, mint októbertől március végéig. Az is figyelemre méltó, hogy 2006 óta egyre inkább az év középső részére összpontosul a forgalom: öt esztendeje még csak 68 százalék volt az az arányszám, ami tavaly már 80.

A városházi kimutatások szerint 11 838 vendéget szál-lásoltak el tavaly Szentesen, több mint 35 százalékukat júliusban és augusztusban. A legkevesebb turista – összesen 405 – decemberben jött hozzánk. A nyáron érkező turisták átlagosan 3,5 éjszakát töltöttek a városban, az éves mutató itt 2,79.

B.D.

 

Arról, hogy 2011 első negyedévében is folytatódott-e a kedvező tendencia, szálláshely üzemeltetőket kérdeztünk meg. Az Aranykalász Panzióban a januári és a februári forgalom is 10 százalékkal erősebb volt, mint az előző év hasonló időszakában, a márciust viszont 15 százalékkal gyengébben zárták, mint a tavalyit. A vendégkör kapcsán elmondták, nem a város vonzerején, hanem személyes kapcsolatokon múlik, hogy csoportok, illetve a környéken dolgozó vidékiek őket válasszák. Az üdülőközpontban – ahol 2010-ben a vendégéjszakák 63 százalékát töltötték a városba érkezett turisták – jól indult az év: az első három hónapban összesen 1660 vendégéjszakát regisztráltak, ami alig marad el a tavalyi első negyedév mutatóitól. Ha az adóköteles vendégéjszakákat nézzük, még jobb a helyzet, ott ugyanis 175-tel, vagyis 18,5 százalékkal nőtt ez a szám a 2010-es adatokhoz képest. Nemrég az első kempingezők is megérkeztek – ők egyébként tavaly összesen 7291 vendégéjszakát töltöttek Szentesen.