2011. április 1.

Egymilliárdos mozgástér

A Terney Béla Kollégium felújítása is elodázhatatlanná váltMint vitaanyagot, egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület a város középtávú fejlesztési elképzeléseit csokorba gyűjtő ciklustervet, amit az önkormányzat februári ülésén ismertetett Szirbik Imre polgármester. A 38 oldalas dokumentum stratégiai célokat fogalmaz meg Szentes számára. Utolsó fejezetei a humáninfrastruktúra fejlesztéséről és a vagyongazdálkodásról szólnak.

Az egészségügyi és szociális ellátást, az oktatást és a művelődést foglalja magába a humáninfrastruktúra, amely meghatározza a város lakói számára az életminőséget. Ezeken a területeken számos eredményt ért már el Szentes, de akad még tennivaló. Ilyen például, hogy az egészségmegőrzés kiterjesztése érdekében a közeljövőben napirendre tűznék az iskolai tej- és gyümölcsakciók bevezetését. A háziorvosi rendelők felújítása, műszerezettségük javítása és a fogászati ügyelet megszervezése szintén szerepel a ciklusterv eme fejezetében.

Az oktatás területén a legnagyobb feladatok három intézménynél összpontosulnak: a kollégium, a Boros szakközépiskola és a gimnázium épületének felújítása elodázhatatlanná vált. A Művelődési és Ifjúsági Ház szükséges felújítása mellett arra is utal a dokumentum, hogy a lakott külterületek művelődési lehetőségeit bővíteni szükséges, s ezért rendezni kell a magyartési klubkönyvtár épületének ügyét.

Mindehhez – így a lapunk korábbi számaiban már említett elképzelések megvalósításához is – jelentős anyagi háttérre van szükség. A források viszont nem teremthetőek elő gondos és tervezett vagyongazdálkodás nélkül. A törvény jelenlegi előírásai szerint Szentes felső hitelkorlátja, azaz a felvehető hitel maximuma 5,5 milliárd forint. Az önkormányzat korábban kötvénykibocsátás és hoszszú futamidejű hitel formájában 4,5 milliárd forint felvételéről döntött. A kibocsátott kötvényt – a biztonsági tartalék kivételével – teljes egészében kimerítette, míg a hosszú távú fejlesztési hitelből 1,3 milliárd forintot használt föl a város 2010 végéig. A fennmaradó 1,9 milliárdos hitel a folyamatban lévő programok biztonságos befejezését, illetve az indításra váró programok – a szennyvíztisztító megvalósítása, a strand és a kórház rekonstrukció – önerejét hivatott fedezni.

Ezen felül további egymilliárd forintos mozgástere marad az önkormányzatnak középtávon. Ennek az öszszegnek a felhasználása a jelenlegi hosszú távú hitelfeltételek mellett körülbelül 60-70 millió forint éves törlesztési kötelezettséget feltételez, melyhez 40-50 millió forint kamat társul. A ciklustervben az áll, hogy az egymilliárd felvételére csak akkor kerülhet sor, ha a jelenlegi fejlesztési bevételeken túl legalább a törlesztés időszakára évi 100 millió forint többletbevételt tud előteremteni az önkormányzat. Ennek azonban feltétele, hogy a város gazdasága évente 3-4 százalékkal gyarapodjon. Ha Szentes kiaknázza teljes hitellehetőségét, adósságszolgálatra 2013-tól több mint 200 millió forintot kell fordítania.

Kép és szöveg:
Bíró Dániel