2011. április 1.

Térfigyelő kamerák Szentesen is

A képviselők dicsérték a rendőrség munkáját

Molnárné Tóth Györgyi, Halmai István, Bujdosó Tamás, és Antal Balázs Tibor az ülésenMegőriztük a bűnügyi érzékenységünket, nyomozás-eredményességünk tekintetében a megye rendőrkapitányságai közül az élen végeztünk. Az előttünk álló esztendőben a rendőrszakmai munka színvonalának megőrzése mellett célunk a lakosság testületünk felé irányuló bizalmának tovább erősítése, melyhez évről évre, jobb, értékesebb szolgáltatást kívánunk nyújtani. A fenti mondatokkal Balogh Szabó Imre rendőr alezredestől idéztünk, szavai a március 25-i testületi ülésen hangzottak el.

A kapitányságvezető beszámolójából kitűnt: a rendőrség a törvényeknek alárendelten, szigorú szakmai felügyelet mellett végezte 2010-ben a tevékenységét. Stabil állománnyal, tervszerű, kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes munkavégzéssel szavatolták annak a 8 településen élő közel 42 ezer lakosnak a biztonságát, akik kapitányság illetékességi területéhez tartoznak.

Elhangzott: tavaly összesen 2000 bűnügy vált ismertté, amely az elmúlt 5 év legmagasabb száma, s az előző évhez képest 43 százalékos emelkedést jelent. A kapitány szerint ennek oka, hogy a társadalomban megnőtt a feszültség, az erőszak a mindennapjainkban jelentkezik. A 2009-es év második felétől az elszegényedés is éreztette hatását: ez okozhatta a vagyon elleni bűncselekmények számának 58 százalékkal történő emelkedését. A színesfém-, termény- és falopások mellett az autófeltörések, lakásbetörések száma nőtt, és nagyságrendekkel magasabb az utazó bűnözés száma is, olyanoké, akik bűncselekményt elkövetni jönnek a városba. A kapitány szerint ez a folyamat nem állt meg, a következőkben is számolnunk kell egy ilyenfajta tendenciával. Mindezek ellenére a megye városai közül Szentes a kevésbé fertőzöttek közé tartozik. A rendőrkapitányság 2010-ben 58,9 százalékos nyomozás-eredményességi mutatót ért el, mellyel a megye városai közötti rangsorban a első helyen zárta a tavalyi évet.

Dr. Chomiak Waldemar említette, több esetben megtörtént, hogy fiatalok az éjszakai ügyeletes gyógyszertárakat injekciós tű vásárlásával keresik fel. Azt mondják, a szüleiknek kérik, holott drogfogyasztáshoz kell. Nem egy esetben fenyegetően léptek fel, jegyezte meg a képviselő. Krausz Jánosné a családon belüli erőszakkal kapcsolatban vetett fel problémát. Több képviselővel egyetemben a más településeken már működő térfigyelő kamerák tapasztalatairól érdeklődött. Ollai Istvánné azt kérte, a rendőrök fokozottabban figyeljenek a szombat éjszakai diszkóból a Nyíri-közön át a Kisér felé vonuló garázda fiatalokra.

Válaszában a rendőrkapitány elmondta, minden hétvégén tartanak ellenőrzést a diszkókban, de figyelik a vonulási helyeket is. Kijelentette: a térfigyelő kamera kiépítése fontos a városban, segíti a munkájukat. A térfigyelő rendszerek eddig jól vizsgáztak a környező településeken. Megtudtuk, a rendőrség már megadta szakmai ajánlásait Szirbik Imre polgármester kérésére, azzal kapcsolatban, hogy mely rendszerek telepítését javasolja a városnak. A polgármester erre azzal reagált, hogy a költségvetésben 10 millió forintot különítettek el erre a célra, ám a legkedvezőbb ajánlat is 20 millió forint körüli. A következő testületi ülés költségvetési vitájában erről gondoskodnak, hogy valóban hatékony rendszert tudjanak kialakítani.

– A családon belüli erőszak az egyik legsúlyosabb társadalmi problémánk. Itt jellemzően a testi sértés, magánlaksértés, tartás elmulasztás, kiskorú veszélyeztetése kerül előtérbe. Az "otthoni erőszak" tárgykörében 84 büntető ügyben folytattunk le eljárást, amely nagyságrendileg 75 százalékkal magasabb az előző évinél – jegyezte meg a rendőrkapitány. Szabó Zoltán sebességméréssel kapcsolatos kérdésére így válaszolt: – Nem kell gyorsan hajtani. Ez a problémának az alapja. Azzal, hogy mértük a sebességet, jó néhány emberéletet mentettünk meg, hiszen a gyorshajtás a halálos kimenetelű közúti baleseteknek, a súlyos baleseteknek is az egyik tényezője. A közlekedési balesetek okozóinak 13 százalékánál az ittasság kimutatható. Még mindig nem vagyunk jogkövetőek. A "Zéró tolerancia" jogintézmény következményeként a helyszínen 25 vezetői engedélyt vontunk be.

A kapitány elmondta még, hogy útra indítanak egy "táblavadász" akciót. Inter-neten be lehet jelenteni például azokat a közlekedési táblákat, amelyeket a munka elvégzése után úgymond ottfelejtettek.

Több képviselő dicsérettel szólt arról, hogy a kapitányság kiemelt figyelmet fordít a bűn- és baleset-megelőzési feladatok végrehajtására. Jelen vannak valamennyi, a kapitányság területén működő általános- és középiskolában. Különböző előadásokat szerveznek, tovább folytatják a D.A.D.A.-programot, "Az iskola rendőre" program keretén belül 10 általános iskolában tartottak bűn- és baleset-megelőzési előadást. Az adott intézményeknél az oktatás kezdetének és befejezésének időpontjában, fokozott rendőri jelenlétet biztosítanak a polgárőrök bevonásával.

Lovas József