2011. április 1.

Darucsapatok szállták meg Nagymágocsot

Nagymágocsról hozott különleges hírt az internet: darvak lepték el a falu szélét, az Orosháza felé vezető kövesút térségét. Ott, ahol már második éve nem lehet szántani, vetni, aratni, mert vízben áll a föld. S a falu apraja-nagyja daru-trombitálást, szakmai elnevezéssel krúgatást hallgat.

– Legalább 300-400-ra becsülöm a számukat. A szántót legújabban háromnapos eső áztatta, lehullott legalább harmincmilliméternyi csapadék. A tavaly őszi betakarítás egész egyszerűen elmaradt, mert nem lehetett a területre rámenni. Sok kukorica még most is lábon áll, s jókora csövek vannak rajta. A vízben számos féreg, csiga, s más egyéb is felcsipegethető. Ezt fedezhették fel a költőhelyükre visszaigyekvő darvak. Nagymágocs település a daruvonulás útvonalába esik. Közel van hozzánk Székkutas, Kardoskút, s egyáltalán Orosháza vidéke, ahol szinte minden ősszel láthatunk darvakat. A jelenlegi, márciusi megálló elsődleges indoka a táplálékbőség, de része lehet ennek az észak– európai költőhelyeken még tartó zord időjárás is – fogalmaz Szőllősi agrármérnök. Ma már nyugdíjas, verseny-galambász.

A szomszédjaira is hivatkozik, amikor arról ejt el néhány mondatot, hogy az állandó nagymágocsi madárvilágot is észrevehetően megzavarta a le-, felszálló, krúgató darucsapat. A verebek egész egyszerűen eltűntek a házak közeléből. Lehet, hogy a padlásokon kerestek menedéket. Vetési varjúból már évről évre meglehetősen kevés példány mozog Nagymágocson. Most, a még meglévők is elhúzódtak.

A Szántó Kovács János utcával párhuzamos földterületre leszálló darvakat a falu lakói valamennyien látni akarják, mert ez nem mindennapos. Eszter asszony, tősgyökeres nagymágocsi, s szerinte egyetlen egyszer sem jöttek ennyire a település közelébe a darvak.

Most pedig a számuk egyre gyarapodik. S mire a legkíváncsibb mostanság Nagymágocs lakossága? A darvak keltette élénk "trombitálásra".

Olyan ez, mint a vadliba-hang, csak sokkal élesebb – állítják az idősebbek. Úgy is repülnek, ék-alakban, s vezeti a csapatukat egy idős, sokat tapasztalt példány. A darvak főleg nappal vonulnak, miközben "beszélgetnek".

Az csak természetes, hogy ezekben a napokban melyik dalokat veszik elő a nagymágocsiak; – Darumadár fönn az égen, hazafelé szálldogál / vándorbottal a kezében / szegény legény meg-megáll, / repülj madár, ha lehet / vidd el ezt a levelet / s mondd meg az én galambomnak, / ne sirasson, felejtsen el engemet/.

S akad egy másik, népszerű dal is: Szállnak a darvak, szállnak az égen / Vége a nyárnak / szép napok szállnak.

Bali József