2011. április 1.

Május végéig építik át a 33-as medencét

Hétfőn leveszik a sátrat a 33 méteres medencéről, április 15-én pedig megkezdődik a medence átépítése, amit május végéig kell befejeznie a kivitelező cégnek. Április 11-én a tanmedencéről is lekerül a sátor, és aznap megnyitják a strandolók előtt az 50 méteres medencét, ahová hőcserélőt szereltek föl az elmúlt hetekben.

A tatabányai Dialcont Kft. építheti át hamarosan a strand 33 méteres medencéjét, ahol tavaly októberben több sportoló is klórmérgezést szenvedett. A tisztiorvosi szolgálat április 23-ig adott engedélyt arra, hogy heti négy napon töltő-ürítő üzemmódban működjön a medence. Az önkormányzat januári ülésén határozott úgy, hogy mintegy 25 millió forintot biztosít a szükséges átalakításra. Az Üdülőközpont Nonprofit Kft.-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy hétfőn leveszik a sátrat a 33-as medencéről, és a hónap közepéig a korábbi gyakorlatnak megfelelően, vagyis heti négy napot lesz használható. A munkaterületet április 15-én kell átadni a kivitelezőnek. Ha a női vízilabdacsapat bajnoki döntőjének mérkőzéssorozata tovább húzódik, akkor hazai meccseit a következő héten még lejátszhatja a 33-asban.

Jóllehet szó volt róla, hogy a külső munkákat hamarabb megkezdik, hogy a medencét minél tovább használhassák a sportolók és a vendégek, műszaki okok miatt nem lehet így szétbontani a kivitelezési feladatokat. A tervek szerint kibővítik a vízforgató rendszert, felújítják a medence hidraulikáját, automatikus vegyszeradagolót építenek be, a vízszintet is megemelik, mert a medence két hosszanti oldalán vízelvezető vályút alakítanak ki, s így részben feszített víztükrű lesz a 33-as. A képviselő-testület legutóbbi ülésén elhangzott, hogy a csempeburkolat javítására, valamint a medencesüllyedés és a vízszivárgások feltárására is szükség volna, de ezekhez egyelőre nem biztosított anyagi fedezetet a város.

A tanmedencéről április 11-én veszik le a sátrat, de a hajnali úszók aznap még használhatják. Újra csak április 15-én nyitják meg a nagyközönség előtt. Április 11-től lehet majd birtokba venni a kicsinosított 50 méteres medencét, ahová pár százezer forintos ráfordítással – a nyári időszakban leszerelhető – ideiglenes hőcserélőt telepítettek. Az majd csak a használat során derül ki, hogy ezzel a technológiai megoldással mennyit tudnak melegíteni a medence vizén. A cél az, hogy minél hosszabb időszakban ki tudják szolgálni az igényeket. Ha lesz elég meleg víz, és a pénzügyi források is rendelkezésre állnak, a medence őszi lezárása is későbbre tolódhat, az utóbbi években ugyanis már szeptember derekán leengedték a vizét.

B. D.