2011. március 25.

Óvodások versenyeztek

A Klauzál általános iskola felújított tornaterme adott otthont immár negyedik alkalommal az óvodások sporttalálkozójának, vagyis az Óvodás Olimpiának.

Kuruczné Szabó Anikó, az iskola testnevelési munkaközösség vezetője elmondta, hogy a verseny az iskola saját rendezvénye, ahova meghívtak minden óvodát a városból. Két céljuk volt: bemutatni az iskolájukat és a lehetőségeiket a leendő elsősöknek és a szüleiknek, másrészt egy olyan jó hangulatú sportos napot szervezni, ahol egyfajta közösség öszszekovácsolást is el lehet érni.

Egy kivételével minden óvoda képviseltette magát, de volt olyan, ahonnan két csoporttal is be akartak nevezni. A 11 csoport óriási versenyt vívott egymással. A gyerekeknek bizony sokszor maguk a feladatok is komoly kihívást jelentettek, hiszen nem sok helyen van lehetőség ilyen foglalkozások megtartására, ilyen körülmények között.

A gyakorlatokat egy-egy mese köré alakították ki, s a legújabb eszközök bevonásával végezték el. Például a gördeszka és a versenyautó "házasítása": az egyik gyerek a gördeszkára ül, a másik pedig áttolja a szemben levő végpontig, majd cserélnek.

A verseny lebonyolításában nagyon sokat segítenek az iskola nagyobb diákjai; ők mozgatják a szereket, adják ki az eszközöket, mérik az időt. Pedagógiai szempontból is nagy jelentősége van az ilyen versenyeknek, hiszen egyfajta nevelést, egymásért való küzdeni akarást is fejleszt, másrészt, ha rendszeresen részt vesznek ilyen eseményeken, akkor később is be lehet vonni őket hasonló tevékenységekbe.

A díjazást kezdetben az iskolai sportkör biztosította, mára azonban ezt a szerepet az iskola vállalta át.