2011. március 25.

Angertea: Distrust EP

Sztárhangmérnökkel keveredve

Amikor arról kap telefont valaki, hogy megnyerte álmai autóját, az az első (normális) gondolata, hogy ugyan, melyik hülye haverja szórakozik vele? Nagy ritkán kiderül: mégsem a Kész átverés-show forgat, hogy felvegyék, milyen képet vág az illető az akcióhoz, ráadásul a hír igaz!

Nagyjából ez a kategória az Angertea és Neil Kernon "találkozásának" mesébe illő története, amelyet már megismerhettek olvasóink. (A Grammy-díjas producer-hangmérnök – mások mellett - a Cannibal Corps-szal, a Nevermore-ral, a Judas Priesttel, a Nile-lel és a Queensryche-szel dolgozott. A hobbija: szeret fiatal, tehetséges bandákat "felfedezni".) Most az együttműködés eredményéről számolhatok be, ugyanis megjelent a háromszámos mini-album Distrust címmel (magyarul: bizalmatlanság, gyanakvás), amit ő kevert. Mi több: a dalok ingyenesen letölthetők a zenekar honlapjáról (www.anger-tea.com). Gáláns, egyben praktikus gesztus!

Előző lemezükhöz, a Twenty-Eight Ways To Bleed címűhöz képest – a muzsika elképesztő összetettségét és vitalitását megőrizve - tovább szélesedett az Angertea zenei spektruma. A jogos düh és az elfojtott líra egyszerre van jelen benne. Az első dalukban első dobosuknak, Farkas Petinek állítanak emléket a maguk eszközeivel. A srác a csongrádi Tisza-híd felújítása során halt meg mások elképesztő hanyagsága következtében. A címadó számban a Kyuss basszusgitárosa, Scott Reeder rövid, de zseniális futamokkal kavar az Angertea muzsikájába. A harmadik, egyben befejező, kvázi lírai számban (Streams) a gitáros Vörös Attila bebizonyítja, hogy nem érdemtelenül igazolta le őt az amerikai Nevermore. Remekül illeszkedik ő is a nagy-mágocsi-szentesi illetőségű csapatba.

A legfőbb érték mégis csak az, hogy a mások által sokat kritizált énekhang immár minden tekintetben kifogástalan, Neil Kernon munkája eredményeként.
Ezzel a kislemezzel elvileg számos lehetőség nyílt meg az Angertea előtt, a világhíré is, akár, az experimentális metál berkein belül, persze. Az, hogy tudnak-e élni vele, leginkább pénz- és menedzselés kérdése. Egy azonban teljesen bizonyos: zeneileg a csúcsra ért a társaság! Reményeim szerint újabbak meghódítása előtt áll.

Az új dalok hamarosan élőben is meghallgathatók Szentesen. Április 8-án a Graffiti Klubban lemezbemutató koncertet tart az Angertea.

Olasz Sándor