2011. március 25.

Megállt az óriások térnyerése

A hiper- és szupermarketek forgalma tavaly 3,3 százalékkal csökkent – már nem éri meg az éjszakai nyitva tartás. (A szerző felvétele)A forgalomcsökkenéssel indokolta lapunknak a Tesco Global Zrt., hogy rövidítették a szentesi áruházuk nyitva tartását. A kiskereskedelem országos szinten ugyan visszaesett, de vannak üdítő kivételek, mint a helyi Hunor Coop, amelynél pozitívra fordult ez a mutató, és így a nyereség sem maradt el. A megújult Kála áruháznál 12 fős létszámbővítést terveznek.

Megnyitása után öt évvel megszüntette az éjszakai nyitva tartást a szentesi Tesco áruház. A döntés kapcsán megkerestük a Tesco Global Zrt.-t, ahol Iglódi-Csató Judit, a társaság kommunikációs igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, a szentesi hipermarket nyitva tartási idejét azért módosították reggel 6 és este 23 óra közötti időtartamra, mert a vásárlói igények nem indokolták a 24 órás működést. Hozzátette, szegedi és hódmezővásárhelyi áruházaik továbbra is 24 órában állnak a vásárlók rendelkezésére, ezen a jövőben sem változtatnának. A szentesi üzlet nyitva tartási idejéhez hasonlóan módosult a gyulai, orosházi és kiskunlacházi üzleteik működési rendje. Iglódi-Csató Judit kijelentette, a változások nem jártak elbocsátásokkal, áruházaik dolgozói létszáma változatlan maradt. Rákérdeztünk arra is, mi lesz a félbehagyott csongrádi Tesco-val. Azt a választ kaptuk, hogy a nemrég kezdődött új üzleti év beruházásainak felülvizsgálata jelenleg zajlik, döntés később várható.

Az országos kilátások, akár a tavalyi eredmények, egyelőre nem túl bíztatóak. A Központi Statisztikai Hivatal február végén kiadott, decemberre vonatkozó jelentése szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek eladási mennyisége 2,6 százalékkal esett vissza, 2010-ben pedig 2,1 százalékkal volt kisebb az előző év azonos időszakánál. Hasonló tendencia figyelhető meg a forgalom jelentős (91 %) részét lebonyolító hiper- és szupermarketek eladásainál is. Az ő forgalmuk 3,3 százalékkal csökkent.

Ezzel szemben üdítő kivételt jelent a Szentesen és környékén 20 üzletet működtető Hunor Coop Zrt., amely növelni tudta forgalmát, és 25 millió forintos adózás előtti eredménnyel zárta a tavalyi évet. – Az akcióknak, a promócióknak és nem mellesleg a törzsvásárlói programunknak is köszönhető, nyereséges lett a 2010-es esztendő. A vásárlók egyre inkább igénylik a személyes és udvarias kiszolgálást, s ennek jelei Nyugat-Európában a fogyasztói szokásoknál már tükröződnek, ott is megállt az óriások térnyerése – nyilatkozta lapunknak Mészáros Zoltán. A vezérigazgató elmondta, jó pályára állt a 250 főt foglalkoztató társaság, ahol fejlesztésekből is akad jó néhány. A leglátványosabb a Kála áruház bővítése, ami a foglalkoztatásban is pozitív változás. A tervek szerint 6-7 fővel bővítik az eladói létszámot, illetve a Rákóczi utcai fronton nyíló gyorsétteremben 5 főt alkalmaznak majd.

B. D.