2011. március 25.

Középiskolák gazdálkodása

Átszervezések – sorozatban

Emlékszem, sok évvel ezelőtt az azóta megszűnt Reggeli (Lila) Délvilág csongrádi munkatársaként írtam le először azt, hogy Csongrád Szentes-alsó lett. A címet Murányi László csongrádi képviselőtől kölcsönöztem, aki a szomszéd város képviselő-testületében sírta el bánatát. Utóbb tudtam meg, hogy a megyei közgyűlésben a helybéli Móra József "cikizte" így képviselőtársát.

Azóta fordult volna a kocka? A megyei napilap minapi számában kollégám már arra céloz, hogy Szentesből lett Csongrád-alsó. Történt pedig, hogy a Csongrád Megyei Önkormányzat január 28-i ülésén tárgyalta a megyei intézmények átszervezéséről szóló előterjesztést, és úgy döntött, hogy a két város által fenntartott hét középiskolájában a kiadások csökkentése érdekében iskolaigazgatók helyett területi alapon működő gazdasági központok irányítsák az intézmények pénzügyeit. Azzal, hogy az új központot Csongrádon állítsák föl, a két szentesi megyei képviselő, Kovács János (Fidesz) és Szirbik Imre (MSZP) nem értett egyet. A lapban olvasható, hogy közös indítványukat, miszerint önálló gazdálkodási központ legyen Szentesen, a polgári többség szintén leszavazta.

Tekintettel arra, hogy az átszervezés Szentes intézményeit is érinti, a megyei közgyűlés elnöke előzetesen kikérte a helyi önkormányzat véleményét is. Össze is hívták az intézményvezetőket megbeszélésre, annak rendje és módja szerint az ajánlás is megszületett a határozathoz. Abból kiderül, hogy például a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola igazgatója, Pintér Etelka szerint a tervezett Csongrád–Szentes gazdasági csoport megalakítása rövid és hosszú távon is többletköltségekkel járna, amit számításokkal is alátámasztott.

Azt követően a képviselő-testület is megtárgyalta az előterjesztést, és az anyag mellékleteként szereplő intézményvezetői ajánlással 13 igen szavazattal (1 fő nem szavazott) elfogadták azt. Döntésük így hangzik: a képviselő-testület tudomásul veszi, hogy a Csongrád Megyei Közgyűlés a pénzügyi és gazdasági helyzet miatt a gazdasági vonalon összevonásokat tervez, de javasolja, hogy a tervezett gazdálkodási csoport Szentesen kerüljön kialakításra, mert a napi munkakapcsolat költségtakarékosabb megoldást eredményezhetne. A gazdálkodási csoport központja a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola legyen, szentesi illetőségű gazdaságvezetővel, mivel itt már egy jól működő, infrastruktúrával rendelkező, zökkenőmentes és hatékony napi munkakapcsolat alakult ki a 3 gazdálkodásilag összevont szentesi középiskola között, valamint ezt a magas gyermeklétszám is indokolja. A képviselő-testület nem támogatja a technikai dolgozók létszámának 30 százalékos csökkentését, mivel az intézményekben a mindennapi munka ellátása nem lenne biztosított.

Lovas József