2011. március 25.

Nincs már szélmalmunk

Rövid időn belül teljesen összedőlhet a Varga-malom. (A szerző felvétele)Romba dőlt Szentes utolsó szélmalma. A 112 éves magyartési Varga-malomban 1953 óta nem őröltek, a fedél nélküli roggyant téglaköpenyt 1986-ban majdnem lebontották, de végül az ezredfordulót követően tetőt kapott az épület. Falai eddig bírták a viszontagságokat.

Éket ütött az idő vasfoga a magyartési szélmalom falába – az 1899-ben emelt építmény északi oldala néhány hete kidőlt. A Szentes belterületén épült bereklaposi Piti-féle szélmalom 2005-ben dőlt össze, így csupán a magyartési maradt meg abból a közel negyven hasonló épületből, amik a múlt század elején a járásban gabonát őröltek. Az utolsónak maradt szélmalom egyébként utolsóként is épült, hiszen a 20. században – az új technikák megjelenésével – már korszerűtlenné vált ez a fajta megoldás.

A szélmalom felülhajtós típusú, négyvitorlás volt. Fala téglából épült, tetejét zsindely fedte. A téglákat agyagos földdel rögzítették egymáshoz: ettől vált a szerkezet rugalmassá, de később ez is okozhatta a vesztét. Négy szintje volt: lisztespad, kőpad, sebeskerékpad, nagy-kerékpad. 1912-ben leszerelték vitorláit és német dízelmotorokkal hajtották a kerekeket. 1931-ben került a mai tulajdonos felmenőinek birtokába, a malmot 1953-ig használták. Ekkor berendezéseit elvitték, megrongálták. Többé nem üzemelt. A 1960-as években ideiglenes bádogtetőt kapott, melyet lesodort a szél. A 1980-as évek elejétől fedél nélkül maradt, attól fogva az épület állapota rohamosan romlott. 1986-ban kiadták rá a bontási határozatot, azonban szerencsére nem akadt senki, aki elvégezze a munkát.

Megmentése érdekében a 2000-es évek elején összefogtak. A tulajdonos, néhai Varga Lajos és magánszemélyek, köztük Tari Balázs védettség alá szerették volna vonni az épületet, de a bürokrácia útvesztői ezt megakadályozták. Az akkor már megsülylyedt oldalát a csongrádi gátrekonstrukció során kitermelt téglával aláfalazták, a nehezen összegyűjtött pénzből tetőt építettek rá, de nem elég nagyot ahhoz, hogy a lecsorgó esővíz ne mossa ki a tapasztást.

Még egészben állt a szélmalom, amikor az elmúlt év őszén a Budapesten élő örökösök meghirdették a várostól 8 kilométerre lévő ingatlant. Információink szerint több érdeklődő is jelentkezett, de a tulajdonosok csak lapunktól értesültek arról, hogy február első felében kidőlt a téglaköpeny északi fele. Elmondták, továbbra is értékesíteni szeretnék a malmot is magában foglaló tanyát, egyúttal remélik, végül olyasvalakihez kerül, aki kész helyreállítani a 112 éves épületet.

B. D.