2011. március 25.

Ki söpörjön a ház előtt?

A képviselő-testület 2010. decemberi ülésére Halmai István, Antal Balázs Tibor, Bujdosó Tamás Károly képviselők kezdeményezték a családi házas lakótelepen élő idősek és egészségükben korlátozottak tereprendezési feladatainak átvállalását. Javasolták, hogy a családi házas területen lévő ingatlanok tulajdonosai az alábbi esetben mentesüljenek a fent említett tereprendezési feladatok ellátása alól:

– ha az ingatlanba állandó lakóként bejelentett minden személy betöltötte a 70. életévét és a mentesítést írásban kéri, vagy

– ha az ingatlanba állandó lakóként bejelentett minden személy olyan, orvos által igazolt egészségi problémával küzd, amely a fizikai jellegű feladatok elvégzésére képtelenné teszi és a mentesítést írásban kéri.

A képviselő-testület tavalyi határozatában egyetértett a képviselői indítványban szereplő javaslattal, ugyanakkor kimondta, hogy a végső döntés előtt hatásvizsgálatot kell készíteni. A tereprendezési feladat átvállalásának feltétele, hogy azt 70 éves kor felett és meghatározott jövedelem alatt lehet megvalósítani.

Az önkormányzatnak a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 2008-as rendelete az alábbiakat rögzíti: "Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni az ingatlan közterületi határvonala és az útburkolat közötti közterület tisztántartásáról, a zöldfelület gondozásáról. Ez alól kivételt képeznek azok a közterületek, amelyeknek gondozását az önkormányzat által kijelölt Városellátó Intézmény végzi".

Megtudtuk: a mentesség közel 1700 ingatlant érintene. Amennyiben a kezdeményezésben foglaltak szerinti kedvezményt megkapják – írásbeli kérésükre – az érintettek, a város kommunális intézményének feladatai és költségvetési kiadásai is jelentős mértékben megnőnek.

A mentesülés másik változata erősen megnöveli az adminisztrációt az egészségügy területén dolgozók esetében épp úgy, mint a kommunális feladatokat végző intézmény területén. Az eddigi gyakorlat szerint azok a személyek, akik számára a közterület rendben tartása aránytalanul nagy terhet jelentett, a város közterület-felügyeletének köz-reműködésével kaptak és kapnak segítséget. A közterület-felügyelet a jelzések, vagy saját tapasztalataik alapján járta körül a kérdést és kezdeményezte a kommunális feladatokat ellátó Városellátó Intézmény felé a közterület rendbetételét. Megítélésünk szerint a rendszer rugalmasan és kielégítően működött és működik – jelentette ki Szirbik Imre polgármester.

Megjegyezte: az önkormányzat a képviselői indítvány elfogadásával átvállalná a felelősséget is, ha valaki elesik a ház előtt. Eddig jól működött a rendszer. Amennyiben a tulajdonostól független okok miatt nem tudták a feladatot ellátni, azt a város elvégeztette.

Halmai István elmondta, nem alternatívát jelöltek meg, hanem azt, hogy bármely feltétel fennállása esetén legyen lehetőség a támogatás igénylésére. Az emberekkel történt beszélgetések során nem erősítették meg a polgármester szavait.

Dr. Chomiak Waldemar hozzászólásában kitért arra, hogy az egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottság felkérte a közterület felügyelőket, ha anomáliákat észlelnek, azt jelezzék és vizsgálják felül. Egy 40 ezer forintos nyugdíjból élő 70 éves, mozgásában korlátozott ember szomszédja pénzért takarítja el a havat, vágja le a füvet. Miből fog megélni a nyugdíjas? Kérte, hogy a szociális érzékenységre való tekintettel fogadják el a rendeletet. Javasolta, hogy a grémium döntsön abban, hogy a kérelmet benyújtó egészségügyi állapotára tekintettel jogosult-e a szolgáltatás igénybevételére.

– Az idős emberek számára természetes, hogy rendet kell tartani a házuk előtt, sajnos, a fiatalok számára nem. Az önkormányzat segítséget nyújt az iskoláknak, ha azok az önkéntes munkával kapcsolatban segítséget kérnek. A diákok tanítási időben nem végezhetnek önkéntes munkát. Az önkéntesség csak elképzelés, a törvényi szabályozásról még nincs információm – mondta a polgármester, majd még hozzátette: egyetért a pénzügyi és tulajdonosi bizottság javaslatával, miszerint nem látja szükségesnek a rendelet módosítását.

A képviselő-testület 8 igen, 6 nem szavazat ellenében megszavazta a grémiumok javaslatát.

L. J.