2011. február 11.

Kis kukta

Lencseleves káposztával és kolbásszal

Hozzávalók: 3 ek. olívaolaj, 3 db salotta hagyma, 3 db sárgarépa, fél póréhagyma, fél édeskömény, 3 szárzeller, 50 dkg comb, 1,5 szál paprikás kolbász, 40–50 dkg savanyú káposzta, 35 dkg lencse, 3 babérlevél, 2 rozmaring ág, 2 tk. só, feketebors.

A lencsét átmossuk, néhány órára vagy egy éjszakára hideg vízbe beáztatjuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és beletesszük az apróra vágott hagymát. Amíg pirul, kisebb falatnyi darabokra vágjuk a zöldséget és beletesszük, a húst kockára vágjuk és a zöldségekhez adjuk a fűszerekkel együtt. A káposztát hideg vízzel mossuk át, nyomkodjuk ki és maroknyi adagokban apróra vágjuk, majd a leveshez adjuk. A lencséről leöntjük a vizet, és beleteszszük a levesbe. Közben anynyi folyadékot öntsünk hozzá, hogy jól ellepjen mindent.

Befejezés előtt legalább félórával a kolbászt forró vízben dörzsölve átmossuk és lehúzzuk a héját. Fél karikára vágjuk, és a leveshez adjuk. Sózzuk, borsozzuk, és annyi vízzel engedjük fel, hogy sűrű egytál levest kapjunk. Egészen alacsony hőfokon összesen legalább 3 órát főzzük.

Libamell velesült burgonyával

Hozzávalók: 1 db libamell (kb. 90 dkg), 80 dkg burgonya, 25 dkg vöröshagyma, 1 csomag petrezselyem, 4 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, majoránna.

Elkészítése: A burgonyát és a vöröshagymát meghámozzuk, majd cikkekre vágjuk. Mindkettőt sózzuk, borsozzuk.

A libamellet sütés előtt félórával bedörzsöljük sóval és meghintjük majorannával. A fokhagymát csakúgy, mint a petrezselymet (lehet együtt is), apróra vagdaljuk.

A libamellet bőrös oldalával lefelé fordítva enyhén kizsírozott tepsibe tesszük. Közepesen meleg sütőbe 45-50 percig sütjük, majd megfordítjuk és körülrakjuk a vöröshagymával és a burgonyával. Az egészet együtt puhára sütjük. Sütés közben ne feledjük a saját zsírjával locsolgatni. Tálalás előtt a húst szeleteljük, a körítéshez pedig óvatosan hozzákeverjük a fokhagymás petrezselyem zöldjét.