2011. január 21.

Újraindult a közfoglalkoztatás

Szentesen és térségében is

A Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Szentesi Kirendeltségének vezetőjével, Tonnes Zsolttal beszélgettünk, pontosabban volt szíves válaszolni a közérdekű kérdéseinkre.

– Szentesen és térségében növekedett a munkanélküliség az elmúlt hetekben?

– Igen. Ez a dolog összefügg a mezőgazdaság és az építőipar szezonális jellegével, valamint az "Út a munkához" program befejeződésével. Soraikból 500–600 fő regisztráltatta magát 2011. január elején. Viszont a munkanélküliség csökkentése szempontjából jó hír, hogy most január elsejével elindult a közfoglalkoztatási program. Az önkormányzatok az általuk működtetett intézmények, civil szervezetek bérpótló juttatásban részesülő álláskeresőket alkalmazhatnak meghatározott időtartamra. A program keretében 2011. évben a térségünkben közel 700 fő álláskereső részére tudunk átmeneti időszakra munkalehetőséget biztosítani. Emellett az országos közfoglalkoztatási program keretében, elsősorban árvízi és belvízi védekezési feladatokra a napokban közel 100 főt alkalmaznak. Jelenleg nagyobb létszámban keresnek megváltozott munkaképességű álláskeresőket. Természetes, hogy a program iránt nagy az érdeklődés.

– A munkanélküliek ellátási rendszerében lesz változás?

– Ezzel kapcsolatban még nincs információnk.

– A kormányrendelet szabályozza a közfoglalkoztatás programját, és annak tartalmi lehetőségeit. Milyen pilléreken nyugszik ez az újraindított program?

– Először is van egy rövidtávra szóló része amelyik kettőtől–négy hónapig ad munkaalkalmat napi 4 órás munkaidőben Ebben az esetben a támogatás mértéke 95%–os. A hosszabb távra szóló program része 2–12 hónapos foglalkoztatásra szól, napi 6–8 órás munkaidőben és adott esetben a támogatás mértéke a munkabérek és kapcsolódó járulékok együttes összegének 70–100%–a. A gazdasági társaságok olyan esetben is amikor bérpótló juttatásban jogosult munkavállalót alkalmaznak legfeljebb 8 hónapos időtartamra a bér és járulékok együttes összegének 70%–os mértékű támogatásban részesülhetnek. Ebben az esetben a támogatás mértékének felével megegyező továbbfoglalkoztatási kötelezettség terheli a munkáltatót. Kirendeltségünk várja a vállalkozókat, az érdeklődőket, és igyekszünk minden részletre kiterjedő felvilágosítást adni.

– A kirendeltségnek megvan még az internetes szolgáltatása, aminek segítségével a munkát keresők "belenézhetnek" a környező települések foglalkoztatási ajánlataiba?

– Ez a szolgáltatásunk változatlanul létezik, sőt kirendeltségünk jelenleg is ötven–hatvan munkahelyet tud felsorakoztatni a különböző képzettségű munkavállalók részére.

-bert