2010. december 23.

Speciális eszközök Hollandiából

Ötéves múltra tekint vissza a kapcsolat

Holland vendégek érkeztek a napokban a Gondozási Központhoz, Mark Smit és Ted van Benthem azonban nem pihenéssel töltötte idejét. Jövetelük célja cégük, a Vitaal által korábban adományozott speciális eszközök karbantartása, felújítása volt. Újabb adományt is hoztak magukkal, 17 elektromos ágyat, mely hasznos szerepet tölt be a betegápolásban.

5 évvel ezelőtt került kapcsolatba a központ a Vitaal-lal, Hargitai Juditon keresztül ismerkedtek meg, aki 10 évig egy holland önkormányzat nemzetközi referenseként dolgozott. Az ütrechti cég gyógyászati segédeszközökkel foglalkozik, melyek nagy segítséget jelentek az egészségkárosodottak rehabilitálásában.

– Kapcsolatban állunk olyan üzletekkel, amelyek az általunk gyártott termékek exportjával és importjával foglalkoznak, valamint egész-ségügyi biztosítókkal és mozgássérülteket segítő cégekkel – ismertette profiljukat Mark Smit, aki kiemelte, hogy elsősorban nem kórházi eszközöket hoznak forgalomba, hanem olyan speciális berendezéseket, melyek jól használhatók a házigon-dozásban. Szlovákiával, Sri Lankával és Magyarországon egyedüliként Szentessel, azon belül is a központtal van kapcsolatuk. Ezen az intézményen keresztül juttatják el adományaikat a környéken élő rászorulóknak. Így kerültek már adományok korábban a Nagymá-gocsra, a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonba, illetve a csongrádi Aranyszigetbe.

– Szívesen hozunk ide különböző eszközöket, mert látjuk, hogy szervezetten működik az adományelosztás, az adminisztráció – mondta Mark Smit.

A korábbi években Szentesre és környékére, illetve Csongrád megye több településére száznál is több elektromos moped került mozgáskorlátozott szervezeteken keresztül. Elektromos ágyakat is hoztak, és folyamatosan pótolják a meghibásodott alkatrészeket is.

– Gerincpozíciót magasító ülőpárnák, kerekesszékekre gumi, fékek, felfekvés elleni ágymatracok, hordágyak, rácsos gyermekágy is került már általuk a térségbe. Ezeket főként kórházban, bölcsődékben, krízisotthonokban és anyaotthonokban osztották szét. Most 17 speciális ágy érkezett, melyek még összeszerelésre várnak. Az adományok között rendszerint játékok is találhatók, melyeket a fogyatékkal élőkhöz, óvodákhoz, iskolákhoz és bölcsődékhez juttatnak el – tudtuk meg Puskásné Halál Ágnestől, a gondozási központ vezetőjétől.

A vendégek a Nagyörvény utcai telephelyen szálltak meg. Napjaik nagy részét szereléssel töltötték. Végiglátogatták azokat az intézményeket, ahova korábban már kerültek eszközök, illetve azokat a családokat, amelyeket pártfogolnak, mert fiatalkorú, fogyatékkal élő gyermeket nevelnek. Nekik is szükségük van speciális eszközökre, például etetőszékekre, nagy teherbírású kerekesszékre, betegemelőre.

2009 őszén az eszközökhöz szükséges szerelési alapismerteket megtanították kilenc embernek. Ők az apróbb javításokat el tudják végezni, ameddig nem érkeznek meg a holland szakemberek, akik évente rendszerint két alkalommal, tavaszszal és ősszel érkeznek Magyarországra.

Cseh-Lakos