2010. december 23.

Tolmács nélkül tárgyalnak

Andó Zsombor úgy véli, elengedhetetlen az idegen nyelv ismereteA francia tulajdonú Legrand Zrt.-ben is az angol az üzleti nyelv, az idegen nyelvet munkájuk során használó dolgozók ezt tanulták, tanulják, ugyanakkor elsajátítása alól az anyavállalatnál sem vonhatták ki magukat. A szentesi cégnél elengedhetetlenné vált bizonyos munkakörökben az idegen nyelv ismerete, illetve a dolgozók nyelvi képzése.

Ha az arányokat nézzük, a Legrandnál is a nyelvisme-rettel rendelkező dolgozók nagyjából nyolcvan százaléka angolul beszél, s csak a többiek franciául. A felsővezetők, középvezetők, vagy úgynevezett önálló, senior munkakörben foglalkoztatott munkavállalók számára szükséges a nyelvismeret.

Álláshirdetéseknél feltételként meg szokták jelölni a nyelvtudást, azonban nem egyszerű megfelelő munkavállalót találni, mondja Sebesi Katalin humánerőforrás igazgató. – Két évvel ezelőtt elindítottunk egy gyakornoki programot, aminek az volt a lényege, hogy az utolsó éves felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalokat keresünk meg azzal a szándékkal, hogy a gyakorlati idejüket töltsék nálunk, s belőlük válasszuk majd ki a potenciális munkatársakat. A program bevezetésekor műszaki területen tanuló diákokat ismertettük meg azzal, hogy milyen lehetőségeket tudunk nekik biztosítani, s amikor megkérdeztem, hányan beszélnek angolul, a 40 fős csapatból csak néhány kéz emelkedett a magasba. Tehát ezen a területen még mindig inkább a német dominál, de akik angolul tanultak, sem tudnak jól beszélni. A gazdasági társaság egyéni és csoportos tanfolyam biztosításával motiválja nyelvtudásuk fejlesztésére dolgozóit. Többszintű nyelvi képzés folyik a cégen belül, a rendelkezésükre álló oktatási költségek egy részét nyelvképzésre fordítják. Korábban külföldre küldtek ki kollégákat, idegen nyelvi környezetbe, a kommunikációjukat fejleszteni. Ez megszűnt, mert beértek ezek a munkatársak, de a képzés a mai napig megy. – Válságos időszakot élünk, kicsit megnyirbáltuk a költségeket, az oktatási költséget, s azon belül a nyelvi képzést azonban nem – hangsúlyozza Katalin.

A cég biztosítja a nyelvtanulást, mondja Sebesi KatalinAndó Zsombor senior HR munkatársként dolgozik, ahol komoly elvárás a nyelvismeret. A HR igazgatósághoz tartozik többek közt a belső kommunikáció is, így ő folyamatosan tartja a kapcsolatot a francia anyavállalat szakembereivel. A kommunikáció nyelve itt is az angol. A fiatalember már a középiskolában tanulta a nyelvet, de a tudása idővel passzívvá vált. – Most viszont olyan feladatkört kaptam, ahol a nyelvtudás szerepe felerősödött, s ahhoz, hogy gördülékenyen tudjak kommunikálni a francia kollégákkal, fejlesztenem kellett a nyelvtudásomat, újra átismételni bizonyos dolgokat, magyarázza.

A passzív középfokú nyelvtudást egy év elteltével úgy gondolja, középhaladó szintre sikerült fejlesztenie írásban, szóban egyaránt. Tudását jelenleg elegendőnek érzi munkájához, de hozzáteszi: a folyamatos képzésre szüksége van. A cég által kínált lehetőséggel mindenkinek élnie kell, aki hosszú távon szeretne itt dolgozni. A siker érdekében szorgalmát, figyelmét, idejét mindenkinek hozzá kell tennie, fejti ki Zsombor. A Legrand Zrt. mindehhez kedvező feltételeket biztosít, hiszen a cégen belül (kijönne a nyelvtanárok), munkaidő után egyéni vagy 4-5 fős csoportokban tanulhatnak a kollégáink. Kiemelt figyelmet kap azon kollégák nyelvi képzése, akik az anyavállalathoz utaznak ki, úgynevezett rotációs képzésre vagy külföldi munkavégzésre. Ők egyéni tanrenddel, anyanyelvi lektorokkal tanulnak. Mivel minden terület speciális, más szaknyelvet beszél egy HR-es, mint egy termeléstervező, ezért nincs anyelvképzésben kifejezett szakmaiság. Egy általános jó nyelvtudásra könynyen ráépíthetőek a szakkifejezések, halljuk a fiatalembertől.

Darók József