2010. december 23.

Fazekas oklevelek a Jövőnkértben

Keller Nóra csoportja is sikeresen szerepelt egy megmérettetésen14 frissen végzett fazekas vehette át oklevelét nemrégiben a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskolában. Ahogy küzdöttek a munkával, a tanulással, már az maga dicséretes dolog, meséli Keller Jánosné igazgató. A 14-ből tizenhárman jelessel, egy pedig jó eredménnyel végzett az OKJ-s tanfolyamon. A bizottság elismerte a tudásukat. Mint megjegyezték, szak-képzéssel foglalkozó intézményben nem találkoztak még ilyen jól felkészített vizsgázókkal.

Hátrányos helyzetű csoportról van szó, mindegyiknek más-más jellegű a problémája volt, így kaptuk meg a TÁMOP keretében az oktatást. Volt közöttük szociálisan hátrányos helyzetű, volt, akinek kis testi hibája van, más tartósan munkanélküli, egyedül neveli a gyerekét. A tanár, Sárréti Krisztina személyisége nagyon fontos volt. Mindenkit a saját problémáján keresztül tudott megközelíteni. Amilyen produktumot adtak, az bámulatos, kész fazekasok lettek. A bizonyítványokat ünnepélyes keretek között Szirbik Imre polgármester adta át.

Az igazgatónő közülük is kiemeli az Őze családot. A férj és feleség együtt járt tanfolyamra. Mint említi, akkor kaptak kedvet hozzá, amikor a gyermekük művészeti iskolába járt, kerámia szakra. Fölfigyeltek a munkájára, és azt mondták, nekik ez nagyon tetszik.

Most az egész család ebben él, úgy tervezik, hogy otthon kialakítanak egy műhelyt, azt mondják, ezzel szeretnének foglalkozni.

A tanfolyam programjában anyag- és vállalkozásismeret, illetve a népi művészetet felölelő tantárgy is szerepelt. Természetesen a legfőbb eleme a gyakorlati képzés volt. Az OKJ-s vizsgán ezekről is kérdezték a fazekas-jelölteket, akiknek 4 óra alatt 3 darab 20 centiméteres állóedényt és egy tálat kellett megformázniuk. Úgy tudjuk, már voltak egyeztetések arról, hogy a helyi üzemek – mint a kályhacsempéket gyártó cég – nyitottak a képzett munkaerő foglalkoztatására.

Keller Jánosné azután megemlíti, hogy a modern tánccsoportjuk ismét sikeresen szerepelt a világban. Keller Nóra csoportja (kilenc lány) Romániából 5 aranyéremmel tért haza. Hozzáteszi: mindig viszik magukkal a magyar zászlót és úgy állnak fel a dobogóra.

Lovas József