2010. december 17.

Eb-ezüstérmes rögbis

Rónyai Dániel (jobb oldalon) szélső poszton játszikAz U20-as rögbiválogatott tagjaként Rónyai Dániel Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett. A Szentesi '91-esek utánpótláskorú játékosa ezzel részese lehetett a sportág magyarországi történetében az eddigi legkomolyabb eredménynek.

Még nyár végén az Európa-bajnok lengyelek legyőzésével csoportelsőséget vívtak ki az utánpótláskorú magyar rögbisek a kontinensbajnokságon. A meglepetésszerű diadalban a szentesi Rónyai Dániel is közreműködött, miután a szentesi játékos meghívást kapott az EB négyes fináléjára is, melyet november közepén Esztergomban rendeztek. Az elődöntőben majdnem végig a pályán volt. A döntőt sérülése miatt Dani nem tudta végigjátszani, mert az első félidő végén kiugrott a válla, s lecserélte a román származású kapitány, Gica Vacaru. A Litvánia és Magyarország között zajló mérkőzést a hazai csapat elvesztette ugyan, de amint a szakszövetség tudósításában olvasható, a négypontos vereség úgy értékelendő, hogy a litvánok egy évtizeddel előttünk járnak a sportágban. Az U20-as EB-n elért 2. hely óriási magyar eredménynek számít, az elmúlt 15 év egyre izmosodó utánpótlás nevelésének köszönhető, még annak ismeretében is, hogy a legjobb csapatok nem a kontinensviadalra, hanem a világbajnokságra koncentrálnak.

A 19 éves fiatalember több egyéni sportágat is kipróbált és viszonylag későn, középiskolásként figyelt fel erre a sportágra az iskolájában, a Pollákban tartott toborzáson. Dani eltökéltsége előbb az U18-as válogatottságig vitte, akkoriban az utánpótlással foglalkozó Katona Kiss Róbert volt az edzője, most pedig már az NB I-es csapatunkat erősíti, Dobos Attila vezényletével.

A vékony alkatú Dani a neki leginkább megfelelő poszton teljesít, vagyis szélső, azaz futó játékos. A rögbire jellemző összekapaszkodásban, szakszóval tolongásban nem vesz részt, de azért előfordulhat, hogy miközben célra tart a labdával, utolérik, lerántják, rátaposnak. Komolyabb sérülése azonban, szerencsére még nem volt. A válogatott tagság sok plusz feladattal és utazgatással jár, tavasztól őszig 2-3 hetente Kecskeméten vesz részt edzéseken, az úgynevezett rögbi akadémián. A helybeli csapat vezetője Rónyai Dánielről elismerően nyilatkozott. Képességei alapján felnőtt válogatott is lehet, mondta róla Dobos Attila. Az edző véleményét arra alapozta, hogy a fiú nagyon gyors, jól cselez, teljesen megérdemelten figyelt fel rá a junior magyar bajnokságokon a válogatott kapitánya. Kimagasló tehetsége viszont kitartással, megfelelő motivációval kell, hogy párosuljon, s akkor a felnőtt válogatottságig is eljuthat, nem csak a klasszikus 15-ös rögbiben, de a 7-es "műfajban" is, hiszen aki gyors, remekül érvényesülhet a nagyobb térben. Ez utóbbiban 15 helyett csak hét játékos alkot egy csapatot, a szentesiek a magyar bajnokságon az 5. helyezéssel büszkélkedhetnek. A 7-es rögbivel a 2016-tól az olimpián is találkozhatunk. A szentesi társaságból a csapatvezető szerint mások előtt is állhat karrier, legnagyobb esélye erre Csepregi Krisztiánnak van.

Darók József