2010. december 17.

Helyzetbe hozzák a vállalkozásokat

(Fotó: Klein Péter, Just Creative ügynökség)Végéhez ért a Szentesi Ipari Parkra vonatkozó projekt, melynek december 15-én, szerdán tartották a záró sajtótájékoztatóját. Három éve vette kezdetét az a fejlesztéssorozat, amely az infrastruktúra kialakítását célozta a területen.

A városban a legfontosabb szempont a polgárok biztonságának a megteremtése, mondta Szirbik Imre polgármester. Ez a biztonság elsősorban annyit tesz, van-e biztos jövedelmük. Az önkormányzat törekvése, hogy biztosítsa az esélyt a munkahelyek megteremtésére. A 140 hektáros ipari park létrejöttével helyzetbe kívánták hozni a vállalkozásokat, amelyek később munkahelyeket teremthetnek.

A továbbiakban Bocskay István, az önkormányzat referense adott tájékoztatást az elmúlt három év eseményeiről. Elöljáróban kijelentette: a projekt eredményeként az ipari park, így a város versenyképessége is javul. Emlékeztette a sajtó képviselőit arra, hogy az előkészítő tanulmányok, melyek az alapját képezték a fejlesztésnek, 2007-re datálódnak. Ekkor körvonalazódott a fejlesztési koncepció és az átfogó gazdaságfejlesztési stratégia, a város idegenforgalmi stratégiájának megvalósítását szolgáló akcióprogram pedig egy évvel később startolt.

A jövőkép szerint a fejlődés céljai az életminőség javulása és a város regionális szerepének a növelése, melyeket a versenyképesség javítása, a foglalkoztatottak számának növekedése és a környezeti feltételek optimalizálása prioritások mentén kívántak megvalósítani. Az unió és az állam által nyújtott, összesen 181 millió forintos támogatással megvalósult projekttől Bocskay István szerint azt várták, hogy erősödjön a versenyképesség, amely később munkaerő-keresletet generál. Kiemelte az északi zónában a "vállalkozói falu" kialakítását. Az önkormányzat felismerte, hogy a kisvállalkozásoknak nagyok az 1 hektáros területek, ezért számukra itt alakítottak ki megfelelő méretű szektorokat. A déli zónában a termelési inkubáció kap elsődleges szerepet. Ott azokra a cégekre számítanak, amelyek jelentős létszámú munkaerő alkalmazására irányulnak. A referens beszámolt arról, hogy a keleti zónában egy vállalkozás már bejelentette vásárlási szándékát, a tervek szerint hamarosan aláírják a szerződést.

K. E.