2010. december 10.

Új szolgáltatásokkal bővülnek

Megújul a családsegítő központ

Az elmúlt hónapokban párhuzamosan zajlott felújítás a családsegítő központhoz tartozó két épületben. A Dózsa-ház Kurca felé eső szárnyának újjáépítése mára befejeződött, január 1-jén nyitja meg kapuit a fiatalok számára kialakított közösségi tér. Az egykori általános iskolai kollégium épületében elvégezték a nyílászárók cseréjét, megtörtént a homlokzat vakolása, de még számos feladat vár a szakemberekre.

A Dózsa-házhoz kapcsolódó pályázat keretében megújult az épület egyik szárnya, az átépítésnek statikai és gazdasági okokból nem volt értelme. Az igényekhez igazodva alakították ki a belső teret, a pénzből berendezéseket is vettek; székeket, asztalokat, kerti padokat és számítógépeket. Az eszközpark bővítésére reménység szerint egy másik, már benyújtott pályázatban lesz lehetőség. Ebben projektorra, korszerű kültéri eszközökre számítanának, a modernkor igényeihez igazodva. 50 millió forintos értéket célzott meg a családsegítő központ az eszközbeszerzés mellett a közösségi tér működtetésére és programjaira, melyből a jövő év júniusától 2 évig biztosítva lenne a feladatellátás.

A épületben jövő évtől működő közösségi térben a fiatalokkal kapcsolatot tartó önkormányzati intézmények, civil szervezetek, egyesületek is helyet kapnak, az ifjúsággal való foglalkozás elősegítése érdekében. A családsegítő központ mellett a könyvtár, a sportcsarnok, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, a felsőpárti refor- mátus cserkészcsapat, a St. Jupát SE., a Hunyadiak Örökében Hagyományőrző Egyesület, a Felhőcsikó Egyesület, a Civil Ifjúsági Kerekasztal, a Benignus Közhasznú Egyesület, a Szabadidős Sportklub és az Életjel KKSE is tevékeny közreműködője lesz a Dózsa-házban működő munkának. A programok között tanácsadások, tájékoztatók, személyiség- és kompetenciafejlesztő, illetve preventív programok, szakmai táborok, közösségi rendezvények szerepelnek.

– A feladatok elvégzéséhez szakemberekre is szükség van. A képviselő-testület novemberi soros ülésén 2,5 fős státuszt hagyott jóvá 1 éves időtartamra azzal a megkötéssel, hogy látva a funkció sikerességét, szükségességét, 12 hónap múlva döntenek ismételten arról, hogy szükséges-e a 2,5 álláshely a közösségi tér megfelelő működtetéshez – mondta el Gál Antal, a családsegítő központ vezetője, hozzátéve: az egyik szakember – az országos gyakorlatot is alapul véve – olyan szociális munkás lesz, akinek a közösségi munkában megfelelő jártassága van, illetőleg az alkohol- és drogprevenció területén már korábban is tevékenykedett. A másik személynek pedagógiai képesítéssel kell rendelkeznie, ő az ifjúságsegítés területén dolgozna. Feladata lesz az intézményhez kapcsolódó programok szervezése, illetve az ifjúsági tanácsadás. Fél állásban szakembert alkalmaznak a családterápiával kapcsolatos fokozódott igényeknek megfelelően, munkatársuktól a fiatalok többek között a családtervezéshez, és párterápiához kapnak segítséget.

Az intézmény nyitva tartása a fiatalok szabadidejéhez igazodik majd, hétköznaponként délután 2-től este 8-ig, hétvégén 20 órától éjfélig lesz nyitva a közösségi tér.

Az egykori általános iskolai kollégium rekonstrukciója is jól halad. Kicserélték a nyílászárókat, készülnek a belső gépészeti munkák, a gyengeáramú hálózat kialakítása megtörtént és még a télen befejezik a fűtés- és vízrendszer kialakítását. A munkálatok fedezetét két pályázat és önkormányzati önerő fedezi.

Korszerű és hatékony fűtési rendszert alakítanak ki az épületben, mely a város termálvizes hálózatára kapcsolódik. – Probléma esetén azonban a melegvíz ellátást szolgáló napkollektorok is be tudnak segíteni a fűtési igények kiszolgálásába, illetve gázrendszer is működtethető – hangsúlyozta Gál Antal.

Az Ady Endre utcai ingatlan a jövőben a családsegítő központnak ad helyet. Ennek megfelelően az intézmény igényeihez mérten alakítják ki a belső teret 3 kliensfogadóval, irodákkal, terápiás szobával és egy nagyobb méretű tárgyalóval, mely alkalmas lesz csoportok fogadására. Ezen kívül az épületben lévő konyha és étkező is megújul és helyet ad majd az intézmény által működtetett Gyermekek Átmeneti Otthona ellátásához, valamint az új ellátási formaként megjelenő konyhai szolgáltatásnak. A központi konyháról 10 adag ebédet szállítanak ide olyan embereknek, akik térítésmentesen igénybe vehetik a szolgáltatást, mert nem tudnak máshogy legalább napi egyszer főtt ételhez jutni.

Cseh-Lakos