2010. november 19.

Kis kukta

Emeletes pulykacombok hagymásburgonya ágyon

Hozzávalók: 15 dkg edami sajt, 2 paradicsom, 1 póréhagyma, 3 paradicsompaprika, szárnyas fűszerkeverék, húspuhító só, 2 dl vörösbor, őrölt bors, 3 dl tejföl, 2 sárgarépa, 2 alma, mustár, 3 gerezd fokhagyma, 2 vöröshagyma, 30 dkg burgonya, étolaj, 2 pulyka felsőcomb.

A húst megmossuk, megtöröljük, és kicsontozzuk úgy, hogy egyben maradjon. Ezt követően a késünkkel vékonyítjuk a húst, lehetőleg egy darabban tartva. Nagyjából akkora szeletet kapunk, mint a tepsink szélessége. A tepsit kizsírozzuk, és kirakjuk a karikákra vágott burgonya felével. A burgonyát meghintjük az ugyancsak karikákra vágott vöröshagymával, majd ráhelyezzük a húspuhító sóval, zúzott fokhagymával, borssal és mustárral ízesített húsokat. A szeletekre vágott sárgarépával folytatjuk az építkezést. Ezt a réteget is sózzuk és borsozzuk, majd rálocsoljuk a bort. Megöntözzük a tejföl felével, és beborítjuk a szeletelt almával, a paprikával, a póréhagymával meg a héjától megfosztott, karikákra vágott paradicsommal. Megszórjuk egy kevés ételízesítővel, és betakarjuk a félretett burgonyakarikákkal. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. Meglocsoljuk a maradék tejföllel, és megszórjuk reszelt sajttal. Egy kevés vizet öntünk alá, fóliával betakarjuk, és 180-200 fokos sütőben megsütjük. Amikor a hús és a krumpli is megpuhult, levesszük a fóliát, és a tetejét rózsaszínűre pirítjuk. Hagyjuk egy kicsit hűlni, és kockákra szeletelve kínáljuk. Párolt rizs vagy burgonyapüré, valamint nyáron hideg kompót, télen befőtt illik hozzá.

Baconpongyolás sertésszűz provence-i burgonyával

Hozzávalók: étolaj, 4 paradicsom, 4 vöröshagyma, 12 burgonya, 15 dkg baconszalonna, 5-6 bazsalikom levél, 3 szál kakukkfű, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só, 60 dkg sertésszűz, zöld bors

A húst lehártyázzuk, 3 cm-es darabokra vágjuk, megsózzuk és megborsozzuk. Bedörzsöljük az átpréselt fokhagymával és a finomra vágott zöldfűszerekkel, majd a húsdarabokat egyenként betekerjük a baconszeletekbe és félretesszük érlelődni. A burgonyát meghámozzuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. Hideg vízben feltesszük főni, de forrástól számítva csupán 2 percig főzzük. Ekkor leszűrjük és leöblítjük hideg vízzel. A hagymát és a paradicsomot ugyancsak karikákra vágjuk, majd a krumplikarikákkal felváltva rétegesen lerakjuk egy kiolajozott sütőedénybe. Megsózzuk, frissen őrölt zöld borssal, finomra aprított kakukkfűvel és bazsalikommal fűszerezzük. A húst egy serpenyőben, forró olajon minden oldalán elősütjük, azután a zöldségekre helyezzük. Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.