2010. november 19.

Nyolcévesen világsztárok között

Ifjabb Lindák Zoltán (Zotty)Úszónak készült, ám ma már teniszezőként ér el nagyszerű eredményeket ifjabb Lindák Zoltán, a Szentesi Tenisz Klub versenyzője. A most nyolcesztendős fiatalember idei remek eredményei alapján – korosztályának hatodik kiemeltjeként – meghívást kapott a Magyar Tenisz Szövetségtől arra a viadalra, melyen 16 fiú és 16 leány az idei Tennis Classics helyszínén, világsztárok és nézők százai előtt mérhette össze tudását a Papp László Budapest Sportarénában.

Zoli ötesztendősen kezdett úszni, ám mivel versenyre nem nevezték be, szülei tanácsára a teniszezést választotta. Rákóczi Andrea ismertette és szeretette meg vele a sportágat, és ragasztotta rá a Zotty becenevet. Egy erőnléti és négy labdás edzésen vesz részt hetente. Jelenleg Varjú Attila tartja számára az erőnléti, Bakos László vezetőedző és Zsiga László, az Európa-bajnok Zsiga Máté édesapja, pedig a technikai edzéseket. Zsiga László heti két alkalommal jár át Szegedről Szentesre azért, hogy a Tenisz Klub négy-öt igazán tehetséges versenyzőjével foglakozzon. Zoli mini teniszben, az ún. Play and Stay rendszerű játékban is pályára lép versenyeken. A mini tenisz külföldön jelentős hagyományokkal bír, itthon Taróczy Balázs karolta fel. A lényege, hogy három, korosztályonként egyre nagyobb méretű pályán, eltérő méretű, súlyú labdával szoktatják hozzá és készítik fel a legkisebbeket a nagypályás játékhoz. Ifjabb Lindák Zoltánt a mini tenisz versenyekre Szegedi Zoltán, a Szentesi Kinizsi edzője készítette fel, nem is akárhogyan, hiszen Zoli idén két bronz, egy ezüst és öt aranyérmet nyert országos versenyeken korosztályában. Zoli tehetsége már a tízévesek mezőnyében is megmutatkozik. A nála két évvel idősebbeknél nagypályás mérkőzéseken két bronzérmet szerzett, illetve a megyei Mesterek Tornáján is pályára léphetett. A Rafael Nadal-rajongó Zoli remek teljesítménye nem kerülte el az országos szakszövetség vezetőinek figyelmét sem, ennek köszönhetően az a megtiszteltetés érte, hogy korcsoportja további 15 játékosával együtt október végén meghívást kapott a fővárosi Sportarénában megrendezett Tennis Classics gálára. Itt a világsztárok, Lendl, Söderling, Wilander, Berdych, Szávay pályára lépése előtt mérkőzhettek meg egymással a legtehetségesebbek egy kieséses rendszerű viadalon. A felejthetetlen élményt nyújtó teniszgálát követően jönnek az újabb hazai versenyek, viadalok, gyakorlatilag minden hétvégén, az ország különböző pontjain.

Zoli a sportolás mellett a tanulásban is jeleskedik, bár sokszor nem egyszerű összeegyeztetnie az edzéseket, versenyeket a leckeírással. Szerencsére a Koszta József Általános Iskolában az őt tanító Csenkiné Miczki Ildikó és Kormos Ferencné tanító nénik megértőek a teniszpalántával szemben, egy valamiben azonban nincs kivétel: a sportolás nem mehet a tanulás kárára. Zoli célja, hogy a korosztályos válogatottban szerepeljen, erre leghamarabb négy esztendő múlva kerülhet sor. Ahhoz viszont folyamatosan az első tízben kell lennie a hazai mezőnyben. A fiatal versenyző motiválásával nincs gondja szüleinek, hiszen Zoli kifejezett kérésére maradnak az edzések végén még gyakorolni, és a mérkőzésekből is minél többet szeretne játszani. Mindemellett imád legózni és a szomszéd sráccal, egyben legjobb barátjával, Olivérrel barkácsolni. Egy valamit azonban nem szeret: a teniszben veszíteni.

Hering Viktor