2010. november 19.

Súlyponti helyett megyei

Polgármesteri támogatással

A kis Makrancos a kórház kertjébenJanuártól megszűnik a súlyponti kórház kategória, a tervezett változás érinti a Dr. Bugyi István Kórházat is. Még 2006-ban jelöltek ki az országban 39 súlyponti kórházat, a mostani változás szerint azonban helyettük megyei kórházak alakulnak. A fekvő- és járóbeteg ellátásban a megyei kórház státusz elnyerésére pályázik az intézmény, a kezdeményezést támogatja Szirbik Imre polgármester is.

Megkezdődött a szakmai konzultáció a Gyógyuló Ma-gyarország címet viselő programról. Az ebben felállított új rendszer szerint az országban 5 szintű egészségügyi struktúra jön létre: 0. szint lenne a Járóbeteg ellátási szint, első a Fekvő- és járóbeteg ellátó intézmény, második a Megyei szintű fekvő- és járóbeteg ellátási központ, harmadik a Nagytérségi szintű fekvő- és járóbeteg ellátási központ, negyedik az Országos szakmai központok és alközpontok.

A megyei besorolásért várhatóan nemcsak a volt súlyponti kórházak, hanem más ellátóhelyek is küzdenek.

Így dr. Baráth Lajos (képünkön) megbízott főigazgató szerint kemény munkát igényel a státusz elnyeréséért indított harc, melynek része, hogy szándéknyilatkozatot juttatott el az intézmény vezetése a térség polgármestereihez és képviselő-testületeihez, akiktől támogatást várnak. Emellett természetesen lobbitevékenységet is végeznek, szakmai körökben és döntéshozói szinten egyaránt.

A támogatásáról szóló nyilatkozatot az elsők között juttatta vissza a szentesi önkormányzat a Dr. Bugyi István Kórház vezetéséhez, mellyel kapcsolatban Szirbik Imre (képünkön) polgármester elmondta: Nem kérdéses számára a támogatás.

Stabilizálni kell a kórház helyzetét– Amikor a magyar egészségügy átszervezése elindult – elég sok háborúval és utólagos csatával –, az első pillanattól kezdve, akkor még országgyűlési képviselőként is az volt az álláspontom, hogy a szentesi kórház kiemelt státuszát meg kell tartani. Ezt a státuszt még korábban megyei kórházi minősítésként szerezte meg az intézmény, és hosszú évtizedeken át gyakorolta, egészen egy elvetélt 1970-es egészségügyi reformig. Majd a 2006-os törvényben is szerepelt a Dr. Bugyi István Kórház az ötvenegynéhány kiemelt státuszú egészségügyi intézmény között. Azzal, hogy most a címek változnak, a szentesi kórház helyzetét ugyanúgy stabilizálni kell. Ha a kiemelt státuszt a megyei cím jelenti, akkor azt kell elérnünk. Mindenképpen a hozzá tartozó szakmai és technikai fejlesztéssel együtt, hiszen egy tábla önmagában nem sokat jelent. Ahhoz, hogy ez a kiemelt státusz megmaradjon, a hozzá tartozó fejlesztésekre is szükség van. Ezt szolgálja az intézményi jövőképprogram is. Ezért egyeztettünk dr. Baráth Lajossal a teendőkről, és egyetértettünk az összefogás elindításában. A város hasonló módon cselekedett korábban a mentőhelikopter-bázis létrehozása kapcsán – mondta el Szirbik Imre, aki a héten a megyei közgyűlés elnökével egyeztet a stratégiai jelentőségű kérdésben.