2010. november 19.

Megkapta a bérlakást Szebasztián családja

A Varga család négy évvel ezelőtt vett birtokba egy szociális bérlakást, ahonnan a napokban egy Pintér utcai családi házba költözhettek. Az előző képviselő-testület lakásügyi bizottságának elnöke, dr. Gyenes Ágota kezdeményezte a lakáscserét, amelyet a testület akkor egyhangúan elfogadott. A négyéves Szebasztián veleszületett izomgyengeséggel él, a családnak sok nehézséget okozott az, hogy a kisfiút az emeletről kellett levinni levegőzni a babakocsival és a lélegeztetőkészülékével együtt.

November 17-én, szerdán adták át számukra a Pintér utca 5. szám alatt lévő, teljesen felújított belső portás házat. Az önkormányzat tisztában volt azzal, hogy a család nem tudja saját erőből megoldani a problémáját, mondta Szirbik Imre polgármester. Amikor a doktornő felvetette a lakáscsere gondolatát, a városnak nem volt ilyen célra megfelelő ingatlana, ezért hirdetés útján keresett megvásárolható, szociális bérlakás céljára megfelelő földszintes házat. Döbrőssy Iván, az SzVSz Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatása szerint 10 millió forintba került a vétel, a felújítás további 3 millióba. A munkálatok megkezdése előtt a családfővel, Varga Pállal együtt alaposan átnézték a leendő otthont, hogy képet kapjanak arról, milyen szempontokat kell figyelembe venni. A hagyományos fűtési rendszert központi fűtésre cserélték, hogy minden helyiségben azonos hőmérsékletet lehessen tartani. Ez azért fontos, mert a kisfiú fokozottan érzékeny a megfázásra. Az akadálymentes közlekedést is megoldották, a szobák közötti szintkülönbséget eltüntették.

A lakásátadón részt vett dr. Gyenes Ágota, aki annak idején felkarolta a család ügyét. Ismertette, hogy mindössze 100-120 esetről tudnak világszerte, akik olyan betegséggel küzdenek, mint Szebasztián. A családot a kisfiú csecsemőkora óta ismeri. Egy, az izomszövetből vett minta alapján Bostonban diagnosztizálták a kórt, melynek következtében renyhe a rekeszizma, a légzését egész éjszaka, de néha nappal is egy készülék segíti. 6-7 évvel ezelőtt az ilyen páciensek még intézeti ellátást igényeltek volna, a mobil lélegeztető készülék nagy változást hozott az életükben. Az új lakóhely pedig jelentős fordulat lesz számukra.

– Mindig ilyen nyugodt, hatalmas lelki ereje van – mondta az édesanya, Bernadett a kisfiúról, aki komolyan szemlélődve nézte végig az eseményeket. – Közösségbe nem jár, de gyógytornász és fejlesztőpedagógus jön hozzánk rendszeresen. A nagyobb gyerekek elfogadták az állapotát, megtanulták, hogyan segítsenek az öcscsüknek, ha esetleg nincs felnőtt a közelben.

K. E.