2010. szeptember 24.

Fesztivál és toborzó

Színvonalas műsort láthattunk a Kossuth térenA Honvédelmi Minisztérium, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és az önkormányzat szeptember 16-án rendezte meg a II. Regionális Katonazenekari és Toborzó Fesztivált. Az esemény céljáról, programjáról Kocsi László alezredes a HM Személyzeti Főosztályának humánszolgálati osztály munkatársa számolt be.

A rendezvény célja a magyar honvédség, és ezen belül a szentesi műszaki ezred bemutatása, népszerűsítése, amelyhez nagyszerű alkalmat biztosított a meghívott zenekarok és a mazsorettek műsora.

Neves csoportok működtek közre a fesztiválon. A Budapesti Helyőrségi Zenekar állandó résztvevője az állami és nemzeti ünnepeknek, a Debreceni Helyőrségi Zenekar 55 éve ápolja a katonazenekari hagyományokat, a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar a dél-alföldi térség szolgálati feladatainak végrehajtója, de több alkalommal hívták már meg őket külföldre is, és a Központi Kiképző Bázis Zenekara szórakoztatták a nagyszámú közönséget.

Délután a város különböző területein adtak térzenét, majd menetben a Kossuth térre vonultak, ahol külön-külön, majd együttesen mutatkoztak be. A látogatók megtekinthették a szentesi műszaki alakulat eszközállományát és információkat kaphattak a szerződéses és a hivatásos állománnyal kapcsolatos kérdésekről is, de bemutatkoztak a Csongrád megyében működő katonai klubok is.

Kocsi László alezredes elmondta, hogy szeretettel várják azokat a fiatalokat, akik szeretnék a hazájukat védeni, szolgálni és vonzalmat éreznek a fegyveres hazai vagy külföldi szolgálat iránt. A honvédség lehetőséget biztosít arra is, hogy megfelelő beosztás esetén a katonai szolgálatra jelentkező fiatal akár gépkocsivezetői jogosítványt, vagy egyéb, akár a civil életben is felhasználható szakképesítést szerezzen.

A Hadkiegészítő Parancsnokság jelen lévő munkatársai nem győztek az érdeklődő kérdésekre válaszolni. A katonaság mára már visszaszerezte azt a régebbi presztizst, amikor büszkén viselték az egyenruhát. A honvédség ma már mint munkaadó kerül kapcsolatba a jelentkezővel. Az átlagnál magasabb, biztos illetményt tudnak biztosítani, sőt az egyéb juttatások, pótlékok, költségtérítések mind olyan tételek, amelyek a mai világban, a civil életben nem jellemzőek.

Garai Sz. Imre