2010. szeptember 24.

Bartha János nevét vette föl az iskola

Évfordulónaptár – 2010.

120 éve, 1890. szeptember 21-én ifj. Bartha János gazdálkodó és neje Tóth Krisztina végrendeletet készített, amelyben városi házukat (ma Arany János u. 10. sz.) a városnak adományozták egy női ipariskola létrehozására. A református egyház 2000 forintot kapott. Bartha János a fábiánsebestyéni ingatlanait – 147 hold föld és gazdasági épületek – a "Szentes város közönsége által felállítandó gazdasági iskola felállítására" a városnak hagyományozta, azzal a kikötéssel, hogy az alapítvány örökre az ő nevét viselje. (Az iskola csak 1940-ben épült fel, s előbb 1943-ban, majd 1988-ban felvette ifj. Bartha János nevét.)

65 éve, 1945. szeptember 21-én a városi képviselő-testület heves vita kíséretében határozatot hozott számos utca nevének megváltoztatásáról. Ekkor lett a Cicatricis Lajos utcából Árvai Bálint utca (ma dr. Udvardi László u.), a Horthy Miklós utcából Bajcsy-Zsilinszky Endre, a Széchenyi utcából Dózsa György, a Lakos utcából Somogyi Béla, az Andrássy utcából Bacsó Béla, a Sarkadi Nagy Antal utcából József Attila, a Horthy István utcából Ady Endre, a Stammer Sándor utcából Farkas Antal, a gróf Tisza István utca egy részéből Sima Ferenc, másik részéből Boros Sámuel, a Szeder Imre utcából Ságvári Endre (ma Szeder Imre), az Egan Ede utcából Esze Tamás, a Vadnay Andor utcából Burián Lajos, a Verbőczi utcából Mészáros Lázár utca.

20 éve, 1990. szeptember 22-én az SZDSZ és a Fidesz helyi szervezete egy alkalmi választási tanácsadó újságot jelentetett meg "Fiatal és Szabad Demokraták Szentesért" címmel, amelyben ismertették a választási szövetségre lépett két párt közös programját, és bemutatták jelöltjeiket.

25 éve, 1985. szeptember 23-án a Tóth József Színházteremben vendégszerepelt a népszerű előadóművész és humorista, Hofi Géza.

20 éve, 1990. szeptember 23-án A hivatalos adatok szerint a jelzett időben 131 személy részesül munkanélküli segélyben Szentesen.

20 éve, 1990. szeptember 24-én a Felsőpárton – a Dózsa Gy. és a Vörösmarty utca sarkán – ünnepélyesen átadták a 3. sz. Idősek Klubját, amely 30 személy folyamatos ellátását tudja biztosítani.

20 éve, 1990. szeptember 24–26. A Koszta József Múzeumban megnyílt a "Legújabban feltárt hunkori falvak Csongrád megyében" c. kiállítás, amelynek rendezője dr. Vörös Gabriella múzeum-igazgató. A kiállításhoz kapcsolódott a népvándorláskor fiatal kutatóinak tudományos ülése, amelynek keretében 46 ifjú régész ismertette munkásságát.

90 éve, 1920. szeptember 25-én megindult Szentesen a Színházi Újság c. idénylap. Felelős szerkesztő Czirbus Sándor. (A lap november közepén megszűnt.)

Összeállította:
Labádi Lajos