2010. szeptember 24.

Letették az SBO alapkövét

Farkas Sándor, Magyar Anna és Szalados László az alapkő letételnél. Az időkapszulába a Szentesi Élet legutóbbi száma is belekerültLetették a sürgősségi betegellátó osztály alapkövét a Dr. Bugyi István Kórházban. A fejlesztés 530 millió forintos összköltségét Európai Uniós pályázat és a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat segítségével biztosítják. A kivitelezést a KÉSZ Építő ZRt. végzi, a beruházás 2011 augusztusában fejeződik be.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke az eseményen elmondta: minden betegség akkor gyógyítható maradandó nyomok nélkül, ha a páciens időben megkapja a megfelelő kezelést. Ehhez gyors, pontos diagnózis kell. Mi itt Szentesen megtettük az első lépést a megoldására. Nagyon fontos: a kórháznak van egy hosszabb távú elképzelése arról, hogy mi módon szeretne megfelelni az elvárásnak, amit a térség betegeinek biztonságos ellátása jelent. Mára a betegellátás fontos, kiemelt szemponttá vált Szentesen.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő visszaemlékezett arra, hogy évekkel ezelőtt, a lakosok akkori igényeit felismerve azért dolgoztak, hogy felépüljön a sürgősségi befogadóhely, amely 2002 óta szolgálja az egészségügyi ellátás kiegyensúlyozott biztosítását. Most az SBO bővítése és korszerűsítése elengedhetetlen feladat. Ez azonban csak része azoknak a tervezett fejlesztéseknek, amelyek a kórházban a jövőben várhatóan megvalósulnak, s melyek a lakosság kiegyensúlyozott egészségügyi ellátását szolgálják.

Dr. Baráth Lajos, a kórház megbízott főigazgatója kihangsúlyozta: ez a fejlesztés az esélyegyenlőség jegyében valósul meg, és biztosítja a lakosság európai uniós polgárokkal azonos szintű sürgősségi betegellátás megteremtésének alapfeltételét. Stratégiai feladata nem lehet más a kórháznak, mint a térség egészségügyi tudásközpontjává válni. Első programunk a sürgősségi betegellátási projekt, ami 2002-ben felépült, az közel 50 ezer beteg ellátására szakosodott, ma már a kórház fejlődésének megfelelően közel százezer lakos ellátásáért felel. A projektben új épületszárny létesítése, műszer-, és technológia-beszerzés, telepítés, valamint humánerőforrás-fejlesztés, a sürgősségi betegellátás korszerűsítése, kapacitásának növelése, sürgősségi gyermekambulancia, sürgősségi belgyógyászati és sebészeti-traumatológiai ellá-tó-hely és éjjel-nappal használható helikopter leszálló kialakítása szerepel. Erről Szalados László, a KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója beszélt.

Szirbik Imre polgármester lapunk érdeklődésére így fogalmazott: a beruházás egy lépés azon az úton, amelyen a kórház fejlesztése évek óta zajlik. A város nagyon sok szempontból támogatója volt. Mindenki tudja, hogy ez a kórház közel 120 ezer emberé: szentesieké, csongrádiaké, a kistérségben, valamint az azon kívül élőké. A város továbbra is elkötelezett abban, hogy a következő lépésben a műtőblokk is megvalósuljon. A magyar-román integrációs programban a további lépés a rehabilitáció lesz, amit aláírtak a zsombolyai kórházzal. Én bízom benne, hogy ez a folyamat nem akad meg, hanem azok, akik döntéshelyzetben vannak inkább gyorsítják azt, amit eddig a város megtett – jegyezte meg a polgármester.

Lovas József