2010. szeptember 17.

Kis kukta

"Ezer tó" oldalas

Hozzávalók: 1 kg oldalas, 2 ek. olaj, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 csomó újhagyma, ételízesítő, 1-1 késhegynyi pirospaprika és currypor, mk. mustár (csipetnyi chili-por).

Elkészítése: A húst úgy vágjuk darabokra, hogy mindegyikben legyen 1-1 csont. Az olajban a fokhagymát megsütjük, majd kidobjuk belőle, és ebben a fokhagymaízű olajban addig sütjük az oldalas darabokat, míg a zsír ki nem sült belőlük. A húst egy tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. A tetejére karikákra vágott újhagymát szórunk. A visszamaradt olajat és a fűszereket ízesítjük (tehetünk bele csipetnyi chiliport is), annyi vízzel engedjük fel, hogy sűrű mártást kapjunk, néhány percig forraljuk, majd a húsra öntjük. A tálat lefedjük, és a sütőben addig pároljuk a pecsenyét, amíg meg nem puhult. Ha levét közben elfőné, mindig csak kevés forró vízzel pótoljuk.

Kapros galuska

Hozzávalók: 20 dkg tehéntúró, 20 dkg rétesliszt, 1 tojás, 5 dkg vaj, 1 kk. olaj, 1 nagy csokor kapor.

Elkészítése: A túrót áttörjük, és a liszttel, a tojással, a finomra vágott kaporral öszszedolgozzuk. Negyedóráig pihentetjük, majd lobogó, forró sós vízben – melybe olajat is öntöttünk szaggatjuk. Ha megfőtt, leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, majd forró vajba forgatjuk.

Reszelt almás

Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 20 dkg Ráma margarin, 5 dkg porcukor, 3 tojássárgája, csipetnyi só. A töltelékhez: 1 kg alma, 4 dkg vaj, 5-10 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 tojásfehérje.

Elkészítése: A tésztához valókat annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és egy éjszakára jégbe hűtjük. Másnap a tészta kétharmad részét a reszelő durva fokán egy közepes nagyságú tepsibe reszeljük. Az almát megtisztítjuk, felszeleteljük és a vajon a cukorral jó szárazra, puhára pároljuk. Hozzáadjuk a tojások felvert habját, és végül a reszelt citromhéjat is belekeverjük, majd a tölteléket a tepsiben lévő tészta tetejére simítjuk. A maradék tésztát a tetejére reszeljük és a forró sütőben, erős lánggal szép pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd hosszúkás szeletekre vágjuk.