2010. szeptember 17.

Volt egyszer egy Lecsófesztivál

Úgy tartja Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatója, hogy ennyi vidám, mosolygós emberrel évente csak egyszer, a Lecsófesztiválon találkozhat az ember. Már ha szentesi. Mint mondja, annyi megkeresést, vállveregetést, annyi bíztató szót kaptak a rendezvény alatt, és azt követően is, ami arról biztosítja őket, hogy az egy jó dolog, és talán jól is csinálják. Így hát természetesnek vehetjük, hogy a folytatás a tizedikkel már garantált.

Tömegeket mozgatott meg az újdonságként bevezetett jótékonysági kóstolójegy. Vele úgymond több legyet ütöttek egy csapásra. Versenyt hirdettek, mellette pedig nemes célt szolgálva az Észak-magyarországi Felsőzsolca árvízkárosultjainak javára tudtak gyűjteni. Mellesleg a sorbaállást is kiküszöbölték vele.

– Meglepően sok támogatóra találtunk – meséli a vezérigazgató. – 308 ezer forint gyűlt össze, amit kiegészítettem 500 ezer forintra. A héten találkozom Felsőzsolca polgármesterével, aki élére is állt a mozgalomnak. Neki szeretném átadni az összeget, hogy biztosan célba találjon.

Azután beszél az ezeradagos bográcsról, melyet már 2 órával a főzés előtt melegítettek, a belevaló anyag darabolását pedig előző nap elkezdték. Ez kuriózum volt, látványnak is csodálni való, ahogyan ott a helyszínen forgatták, rotyogtatták. Mészáros Zoltán elmondja, megnézik, hogy a Guines-rekordok könyvében hány adagos volt a legtöbb, lehet, jövőre megcélozzák azt is.

– Sokan voltak külföldről, érdekes beszélgetést folytattunk a szlovákiai Szentes polgármesterével. De voltak itt Délvidékről, Erdélyből. Néhány osztrák és német turistát kerékpáron is láttam közlekedni. Végigkísérték a főzés mechanizmusát. Tőlük hallottam, hogy a szabadságukat a fesztivál idejére időzítik. Országos televíziók is bejelentkeztek, a hazai turizmus című műsor főszerkesztősége járt nálunk – mondja a vezérigazgató, majd még hozzáteszi:

– A Kála áruház felújításához januárban, februárban kezdünk hozzá. A tizedik fesztivált már ama gyönyörű, új, a 21. századnak mindenben megfelelő áruház előtt tartjuk. A tizedik most már kötelez. Nagyon sok jó ötletet kapunk, ígérem, fantasztikus lesz. Kérjük az újság olvasóit, adjanak ők is ötletet, mindig az a nagyszerű, ami a nagyérdeműtől, vásárlóinktól, közönségünktől, az újságolvasóktól kapunk. Jövőre egy felejthetetlen fesztivállal szeretnénk előrukkolni.

(lovas)