2010. szeptember 17.

Befejeződött a főutca rekonstrukciója

Végéhez ért Szentes főutcájának felújítása, az utat a kiépített körforgalmakkal, terelőszigetekkel és kerékpárúttal együtt szeptember 16-án adták át hivatalosan is a közlekedőknek. A Kossuth Lajos utca forgalmának csillapítása kerékpárút-építéssel és járdafelújítással elnevezésű program 432,2 millió forintba került, ebből a pályázaton elnyert uniós támogatás összege 190,6 millió forint, a fennmaradó rész önerő.

Az építkezés június elején indult, szakaszonként végezték a munkát. A beruházás során közel két kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárutat építettek a Széchenyi liget bejáratától a belvároson át az Ipartelepi úti körforgalomig. 5 ezer négyzetméteren a járdát, 815 folyóméteren az utat újították fel. Körforgalom épült a Rákóczi–Kossuth, valamint a Klauzál–Somogyi Béla utca kereszteződésében, a Mátyás király–Kossuth utcai csomópontban terelőszigetet alakítottak ki.

Az építéssel zöldfelületi részek is fejlesztésre kerültek. A virágok, fák, gyepek telepítésének eredményeként megközelítőleg ezer négyzetméteren keletkezhet majd új zöldfelület, mintegy 5 ezer tő növény telepítése történik meg. A munka során új utcabútorokat és szemeteseket helyeztek el. Azonfelül új gyalogátkelőhely biztosítja az átkelést a postánál valamint a kereszteződéseknél. Az eddig elkészült beruházást Szirbik Imre polgármester adta át ünnepélyes keretek között csütörtökön a Kossuth utca főposta előtti szakaszán.

– Sokat vitáztunk azon, hogyan legyen: körforgalmat építsünk, egyáltalán beengedjük-e a járműveket a városközpontba, hogyan alakuljanak ki a járdák, kerékpárutak. Ez épült meg. A Városellátó Intézmény volt a kivitelező. Nagyszerűt alkottak. Valami még hiányzik: tavasszal tovább folytatódik a munka, másfél, 2 év múlva elkészül a Petőfi Szálló is. Elmondhatjuk, emberléptékű város lesz Szentes. Jelképes talán, hogy a csongrádi táncosok adtak műsort. Ha az ember belegondol, az a néhányszáz méter kerékpárút, ami megépült, annak az egyik vége a csongrádi Körös-torokban van, a gáton, a hídon jön tovább és végigmegy a Termál-tóig. Városokat, embereket köt össze. Együttműködve ez a két település is több lesz – jelentette ki a polgármester, majd balesetmentes közlekedést, mosolygós emberi találkozásokat, egészséget kívánt mindenkinek.

A szalagátvágást követően egy kisfiú indult el kerékpárján elsőnek az úton. Aztán a vásárhelyi katonazenekar és a mazsorett csoport vonult végig az utcán a Kossuth térre, ahol katonazenekarok találkoztak: a hódmezővásárhelyi, a szentendrei, a debreceni és a budapesti fúvósok – együtt közel 130-an – szólaltatták meg hangszereiket a Kossuth téren.

L. J.