2010. szeptember 3.

Kis kukta

Káposztaleves gazdagon húsgombóccal

Hozzávalók: 2 nagy marék savanyított káposzta, 30-30 dkg sárgarépa, burgonya, zöldborsó, 1 nagy szál gyökér, 1 paradicsom, fél paprika, ételízesítő, 1-1 tk. szárított tárkony, lestyán, só ízlés szerint, 6 csirke alsó comb.

A húsgombóchoz: 25 dkg darált csirke vagy pulykahús, 1 tojás, 2 kisebb szelet áztatott kenyér, só, csipet, tárkony

Hozzávalók a rántáshoz: 1 fej vöröshagyma, 2 ek. zsiradék, 1-2 tk. fűszerpaprika, 2 ek. liszt.

Elkészítése: Először készítsük el a gombócokat. Ehhez a kenyeret áztassuk vízbe, majd nyomkodjuk ki és gyúrjuk össze alaposan a többi hozzávalóval. A zöldségeket pucoljuk meg és vágjuk fel. Egy nagyobb edény alját béleljük ki a káposztával. Erre tegyük szépen egymás mellé a gombócokat, ezekre a zöldségeket és a combokat. Öntsük fel bőven vízzel, fűszerezzük, majd fedő alatt főzzük 1 órán át. Végül készítsük el a rántást. Ehhez pirítsuk le a zsiradékon a kockázott hagymát. Szórjuk meg a paprikával és a liszttel. Kicsit pirítsuk meg, de arra figyeljünk, meg ne égjen a paprika, majd rántsuk be a levest. Friss kenyérrel, kiflivel, pogácsával, vagy leveles tésztából készült tésztával tálalhatjuk.

Kapros borsópörkölt galuskával

Hozzávalók: 60 dkg borsó, 1 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél paradicsom, 2-3 karika paprika, 1 ek. fűszerpaprika, só, bors, 1 ek. olaj, 2 csomag kapor.

Elkészítése: A hagymát olajon megdinszteljük, majd rárakjuk a borsót, és további 2-3 percig pirítjuk a hagymával. Végül rárakjuk a paprikát, sót, borsot, fokhagymát, a paradicsomot, meg a paprikaszeleteket, és az egyik csomag kaprot finomra vágva. Vízzel felöntjük és pörkölt állagúra főzzük. Sokkal előbb készen lesz, mint a hús, ne hagyjuk őrizetlenül az ételt! Ha megpuhult, adjuk hozzá a többi kaprot, de ezzel már ne főzzük. Bográcsban elkészítve a legtökéletesebb, és frissen főtt nokedlivel az igazi.

Kekszes-túrós

Hozzávalók: négyzet alakú háztartási keksz, 2 cs. vanília puding (más ízű is lehet), 2 dl tejföl, 2 cs. vaníliás cukor, 2,5 dl tejszín, 1 cs. habfix, 25 dkg krémes tehéntúró, 5 ek. porcukor. A tetejét reszelt étcsokival díszítjük.

Elkészítése: Egy hagyományos tepsibe leteszünk egy sor kekszet. Megfőzzük a pudingot, felét melegen a kekszen eldolgozzuk. Ismét egy sor keksz, majd a pohár tejfölben elkeverjük a vaníliás cukrot és a keksz tetejére tesszük. Újra egy sor keksz, erre a puding másik fele, majd ismét egy sor keksz. A tejszínt felverjük, a habfixálót beleteszünk. A túrót 5 ek. porcukorral kikeverjük és összeöntjük a tejszínnel, tovább keverjük, eldolgozzuk egyenletesen a keksz tetején. Gyümölccsel is finom, ét-csokit is reszelhetünk rá. Hűtőben egy éjszaka alatt öszszeérik.