2010. szeptember 3.

A jó pap is holtig tanul

A tanévkezdés közeledtével sok családban kap központi figyelmet az iskola és az azzal kapcsolatos teendők. Az iskolapad azonban nem csak a fiatalokat várja, az élet sokszor megköveteli a dolgozó felnőtt társadalomtól, hogy tagjai visszatérjenek hosszabb-rövidebb időre a tanulók sorai közé.

Gyakran nem csupán a tudásvágy áll e választás mögött. A munkáltatók egyre inkább megkövetelik a korszerűbb, naprakész képesítések, a nyelvtudás megszerzését.

Szerencsések azok, akik munkahelyükről járhatnak iskolába, de sokan vannak, akik épp annak elvesztése miatt kényszerülnek új ismereteket megszerezni.

Öröm az ürömben, hogy már városunkban is több helyre lehet fordulni segítségért, ha felnőttoktatás kötelékei közé kívánunk lépni.

Mielőtt azonban nekivágunk az új ismeretek világának fontos, hogy tisztában legyünk néhány fogalommal, melyek igen gyakran használatosak.

A leggyakoribb felnőttképzési mód az úgynevezett OKJ-s képzés. A rövidítés az Országos Képzési Jegyzék nevét takarja, ha ilyen tanfolyamon veszünk részt, a megszerzett oklevelet mindenhol elismerik.

Az OKJ-s képzések nappali tagozaton, munka mellett, vagy akár interneten keresztül is végezhetőek. Szintek szerint is megkülönböztetik őket. Az alapszintű képesítések megszerzéséhez általános iskolai végzettség szükséges. A középszintű képesítések megoszlanak e szempontból. Az új típusú képzések különbséget tesznek egyes tanfolyamok között, így nem mindegyik írja elő az érettségit alapkövetelményül. Az emelt szintű és felsőfokú szakképzéseknél az érettségi az elvárt előképzettség. Ezen kívül léteznek olyan felsőfokú tanfolyamok is, melyekhez szükséges felsőfokú végzettség is.

A tanfolyamok ideje és ára az adott tárgytól függően változik. Az első OKJ-s képesítés megszerzése államilag támogatott, így magát az oktatást nem kell fizetni csupán az egyéb, járulékos költségeket, mint például a tankönyvek és jegyzetek árát. A további képesítések megszerzése már önköltséges. Munkanélküliek támogatást kaphatnak bizonyos képzésekre, adott személyre szabott mértékben. Erről egy későbbi cikkben részletesen beszámolunk.

Érdemes részletesen utánanézni az adott képzésnek. Jó tudni, hogy mit nyújt, miket vár el a tanulótól és mihez segíti hozzá. Az információk megtalálhatóak a www.szakkepesites.hu oldalon, ahol szintek és képesítésnevek alapján is kereshetőek az OKJ-s és más akkreditált (elfogadott) képzések.

Lakatos Katalin Gabriella