2010. szeptember 3.

Lehetőség a tehetséges fiataloknak

A State of War együttes örül a lehetőségnekRakk László, az Életjel Egyesület vezetője elmondta, az egyesületük olyan nem titkolt céllal alakult, hogy azoknak a fiataloknak biztosítsanak lehetőséget önmaguk megvalósítására, akik – lehetőségek híján – háttérbe szorultak. Náluk a tehetségesek kifejezhetik önmagukat, tartozni tudnak valahová anélkül, hogy ezt kívülálló felnőttek szerveznék nekik. Támogatják az amatőr zenekarokat, filmklubot alakítanak ki, sőt a fiatalok érdekképviseletébe is besegítenek.

Nemrégiben a városi könyvtárral közösen nyert pályázat segítségével került sor a sportközpontban egy rendezvényre, "A szentesi tehetséges fiatalokért" program megnyitójára. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szirbik Imre polgármester is, ezzel is jelezve azt, hogy mennyire fontos témát érintett a kezdeményezés.

A program neve kicsit bonyolult; Országos tehetségsegítő hálózat kialakítása, a magyar géniusz integrált tehetségsegítő program. Ehhez az egyesület azzal kíván hozzájárulni, hogy a fiatalok nonformális csoportjait feltérképezik, majd segítik, hogy kibontakozhassanak, egy-egy adott témakör köré szerveződhessenek, közösségeket alakítsanak ki. Szeretnének egy olyan bázist kialakítani, ahol a közösségi rendezvényeket meg tudják valósítani, ahol amatőr zenekarok próbálhatnak, vagy civil szerveződések rendezvényt tarthatnak. Szeptemberben szeretnének egy rock kurzust beindítani ismert zenészekkel. Lehetőség lesz az együtt zenélésre is, sőt, akár egy stúdiófelvételre is. Megismerkedhetnek majd a színpadi mozgással, technikai beállítások kulisszatitkaival, vagy éppen a menedzselés buktatóival.

A mai fiatalokban is benne van az igény a közösséghez tartozásra. Ezzel egy nagyon fontos célt lehet kialakítani. Olyat, amivel foglalkoznak a fiatalok, amit a magukénak éreznek, ahol a tehetségüket ki tudják bontakoztatni. Ezt a szándékot jelezte a rendezvény, ahol egy fiatal szentesi zenekar mutatkozott be.

A State of War (Hadiállapot) nevű hardcore, extrémmetál formáció 2006-ban alakult szentesi fiatalokból. Ritmusgitárosuk Kanász-Szabó Dávid, Tóth Krisztián szólógitáron játszik, a dobos Varga János. Saját számokat játszanak, de nagyon sokat hallgatják a Rammstein és a Me-tallica zenéjét is, amely igazán közel áll hozzájuk. Rajongóik a 16-18 év közötti korosztályból kerültek ki, de vannak idősebbek is, akik szeretik ezt a zenét. Kedvenc számuk a "Bűnös élet", amelyben olyan érzéseket szeretnének kifejezni, amit az az ember érez, aki rossz útra téved, és nem találja a kifelé vezető utat, illetve hiába mondják el neki, hogy mit tegyen, azt még nem képes felfogni.

Nagyon örülnek annak a lehetőségnek, amit most kaptak, hiszen eddig jobbára csak kisebb helyeken léptek fel. A zenét teljesen maguktól, hallás után tanulják és szeretnék, ha a rockzene alapjait valahol oktatnák, mert ma ez nem része a zeneiskolák tantervének. Hallották, hogy esetleg valamilyen rock-suli beindítására is lesz lehetőség, ezt nagyon várják.

Garai Sz. Imre