2010. szeptember 3.

Szeptember közepére kész lesz

Teljes hosszában megújul a Kossuth utcaTalán klasszikus formája a tudatos városépítésnek, ami most a Kossuth utcán zajlik. Szirbik Imre polgármester véleményét tolmácsoltuk a fenti sorokban, aki elmondta, maga a történet régebben kezdődött, mint ahogy a munkások most fölvonultak. Visszautalásában vélhetően arról van szó, hogy jó tizenegy-néhány évvel ezelőtt, amikor még a Kossuth utcán és a hozzá csatlakozó utakon kamionok százai dübörögtek, füstöltek, zajongtak, poroltak, akkor mindenki arra vágyott, hogy tűnjenek már el végre, és Szentes egy élhető város legyen.

– Első lépésként meg kellett építeni az elkerülő utat, hogy a forgalom ne a város közepén zúduljon át, ezt a 90-es évek legvégén megtettük. Utána láttuk azt, hogy a szentesiek igazából azt szokták meg, hogy majdnem már autópiac jelleggel tárolóhelyként használják a Kossuth utcát. Tervek készültek arra, hogy egy emberközpontúbb, a városi közlekedést szolgáló, de döntően azért a gyalogosok, kerékpárosok, a városlakók találkozási pontja legyen. Második lépésként megépítettük az úgynevezett háttérparkolókat, és a mentesítő utakat. A harmadik lépést némi konfliktus kísérte, de ezt is vállaltuk: hogy a Kossuth utcáról valamelyest szoktassuk le az embereket. Ez volt a fizetőparkolás bevezetésének alapgondolata. Nem pénzügyi haszonszerzés volt ez, hanem arról szólt, hogy a szentesiek tanulják meg arányosan használni a várost – mondja Szirbik Imre.

Aztán arról beszél, hogy a tervezési fázist nagy viták előzték meg. Ilyenek: hány lámpa legyen, körforgalom legyen-e vagy sziget, akár a forgalom is lehet lassúbb. Ebbe a közös bölcsességben érlelődött ki az, hogy mi legyen a végső megoldás. A munka látványosabb része közel másfél hónapja kezdődött, a befejezéssel kéthetes csúszás várható, a tervek szerint szeptember közepére elkészülnek vele. Rengeteg olyan dolog jött közbe, ami hátráltatta a munkát: közműveket találtak, újakat kellett elhelyezni, máskor az időjárás hátráltatta a munkát. Az eredmény: megújult útburkolatokkal, terelőszigetekkel egy új Kossuth utca.

A tervek szerint a Bocskai utcát kinyitják, egyirányú lesz, a Kossuth utcáról jobbra kis ívbe befelé fordulással. Több helyen széles gyalogátkelőhelyek épülnek. A polgármester elmondja, ezzel megoldották a Mátyás király és a Klauzál utcai csomópontok gondját. Ma már sokan használják a kerékpársávot, amely így Csongrádon át a Körös-toroktól a Termál tóig összefüggő kerékpárút lesz.

Ami a Petőfi utcai csomópont illeti, az csak jövőre készülhet el, mivel a pénzügyi forrás is csak akkorra áll a város rendelkezésére. Hasonló ütemben halad a Kurca híd szélesítése is. A teljes beruházás a jövő év nyarára fejeződik be.

– Megköszönöm a szentesiek türelmét és találékonyságát. Amikor már a Kossuth utca kevésbé volt járható, két nap alatt gyorsan megtanulták, hogy hol lehet elkerülni, rájöttek arra, amit már évekkel előre terveztünk, hogy vannak elkerülő utcák, bármelyik utcába bemehetnek, hiszen aszfaltos úton haladhatnak végig. Szentes így lesz élhető város – véleményezte a polgármester, majd érdeklődésünkre hozzátette:

– Az Ady, a Petőfi és a Tóth József utca egyelőre nem lesz egyirányú, az idő majd meghozza a maga döntését. Most az volt a többség véleménye, hogy ne változtassunk, ezt figyelembe vette a városvezetés, pedig például a Tóth J. utca lakóinak többsége örült volna, ha egyirányúsítjuk az utcát. Az új burkolat ugyanolyan teherbírású, mint a régi, de 7,5 tonna fölött továbbra sem szabad behajtani rá.

(lovas)