2010. szeptember 3.

Elkezdődött a tanév

A gyerekek birtokba vették a Klauzál iskola sportudvarátSzirbik Imre polgármester szerint az előttünk álló iskolaév kicsit más lesz, mint az előzők. Elmondta, sok intézményt sikerült felújítania a városnak. Kezdjük a legkisebbekkel: elkezdődött a bölcsőde bővítése, amely várhatóan a tavasszal állhat majd a kicsinyek szolgálatába. Az óvodák nagy része megújult. Az iskolák közül közel 316 millió forintból megszépült és korszerűsödött a Klauzál Gábor Általános Iskola, ahol szinte csak a falak maradtak régiek. Nagy munkák folynak a Petőfi Sándor Általános Iskolában, és jelentős felújításokat végeztek a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában és a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolában, új tantermi szárny épül a Horváth Mihály Gimnáziumban.

Mint hallottuk, a tárgyi feltételek ugrásszerűen javultak az oktatási intézményekben, és új taneszközök sokasága került hozzájuk. Pályázatoknak is köszönhetően sok tanár és tanító tudott részt venni különféle továbbképzéseken, módszertani foglalkozásokon, így a felújított épületekben az új taneszközök között képzett, elkötelezett pedagógusok várják a tanulókat.

– A gyerekek fejlődése, tehetségük kibontakozása hármas kötelezettség. Erre nem kell külön felhívnom a családok figyelmét, hiszen minden szülő abban érdekelt, azt szeretné, hogy a gyermeke több legyen, műveltebb, okosabb legyen, messzebbre jusson el, teljesebb életet élhessen, mint ők, és ezt igazából az iskolában tudja megalapozni. Sok szülő anyagi erejét is meghaladva feszíti önmagát, hogy gyereke számára tudja biztosítani az iskola feltételeit, de ebbe a város is segítséget nyújt.

A polgármester számokat említ: a városban közel ezer gyerek ingyen kap tankönyvet, 1500 gyereknek, gyakorlatilag a napközisek több mint felének valamilyen módon az étkeztetését biztosítja az önkormányzat. Különböző segélyezési akciók keretében családokat támogat a város. Elmondhatjuk hát, hogy a település kiemelt feladatának tekinti az ifjúsággal való törődést, jövőjük biztosítását. Számos szentesi diák tanul különböző hazai és külföldi felsőoktatási intézményekben, az önkormányzat évente 150–160 gyereknek biztosít városi ösztöndíjjal a könnyebb tanulást.

Hallhattuk, a gimnáziumban összegszerűen jóval kisebb beruházás válhat valóra, mint amit előzetesen a reklámok tartalmaztak, annál azért több, mint amit a végén a megyei önkormányzat szeretett volna véghezvinni. A város anyagilag hozzájárult a felújításhoz, keményen lobbizott a megvalósítás érdekében. Kikény-szerítette, hogy a megye az ígéretének legalább egy részét beváltsa. Az új tanév kezdetekor a tanári szoba jelent kényelmesebb munkahelyet, az egykori szolgálati lakás új szárnyában a művészetoktatás, és a számítástechnika oktatására készültek új tantermek.

– A Klauzál Gábor iskolában volt a városi tanévnyitó. Egy teljesen megújult iskola tárja ki kapuit a diákok előtt.

A gimnázium megújult tanári szobája– A projekt közel 200 millió forint uniós támogatásban részesült, melyhez mintegy 116 millió forint önerőt biztosított az önkormányzat. Ebből az iskola épületének korszerűsítését, az OLLÉ Sportudvar kialakítását és taneszközök vásárlását valósította meg az oktatási intézmény. Ott szinte az alapoktól a tetőig minden megújult.

– A Koszta iskolában mikor kezdődhet el a felújítás?

– A pályázatot benyújtottuk, ez gyakorlatilag az iskola teljes felújítását jelenti, sajnos nem akkora ütemben, mint amit a Klauzálban meg tudtunk tenni, de további pályázatokkal szeretnénk kiegészíteni a forrásokat, hogy hasonló munkát végezzünk, mint a Klauzálban. A Petőfiben teljes felújítás van, jelenleg a gépészeti munkák befejezés előtt állnak, utána kezdődnek el a nyílászáró-cserék, a külső-belső burkolatok munkálatai, a tantermek rendbehozatala. A közbeszerzés elhúzódása miatt sajnos mindez a tanév alatt zajlik le.

A polgármester lapunknak elmondta, hogy a Norvég program kapcsán két intézmény fűtését állították át földgázról geotermikus fűtésre. Jelen pillanatban valamennyi pedagógusi állás betöltött, a csökkenő gyereklétszám miatt az alsó tagozatokban kellett 2 fővel csökkenteni a pedagógus létszámot. Nyugdíjaztatással, illetve az óvoda és az iskola közötti átcsoportosítással oldották meg a helyzetet. A bölcsőde az átépítés miatt most csökkentett létszámmal üzemel, a Kossuth utcai óvodában van ideiglenesen elhelyezve a gyerekcsapat, az óvodák 100 százalékos feltöltődéssel működnek, minden jelentkezőt fel tudtak venni az intézményekbe.

– Mikor lesz kész a Klauzál utcai óvoda?

– Az óvodára kétfordulós pályázatot írtak ki, az elsőt megnyertük, most a második feldolgozása zajlik, várhatóan szeptember vérére, október közepére a papírmunkák befejeződnek, aztán jöhet a közbeszerzési eljárás. Ha a bölcsőde és a Klauzál utcai óvoda elkészül, a Kossuth utcai óvoda biztosan kiürítésre kerül, a Bocskay utcai óvoda sorsa a gyermeklétszámtól függ – mondja Szirbik Imre, majd még hozzáteszi:

– A Miskolci Egyetem és a város között aláírásra került egy megállapodás, miszerint a bányamérnök hallgatók geotermikus képzésének gyakorlati része Szentesen történik. Ami azt jelenti, hogy néhány év múlva az elméleti képzés is hozzánk kerülhet.

Lovas József