2010. július 16.

Kis kukta

Zöldbab füstölt hússal bográcsban

Hozzávalók: 20 dkg füstölt tarja, 60 dkg zöldbab (konzerv is lehet), 40 dkg burgonya, 8 dkg kolozsvári (húsos) szalonna, 1 póréhagyma, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 2 dl tejföl, só.

Elkészítése: A nagyon száraz füstölt húst előző nap áztassuk be. Vágjuk kockára és a durvára vágott póréhagymával együtt tegyük a bográcsba, amelyben előzetesen kissé kiolvasztottuk a kockára vágott szalonnát. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje és főzzük a húst félpuhára. Ekkor tegyük bele a kockára vágott burgonyát, fokhagymakrémet, majd 15 perc múlva a konzerv zöldbabot. Egészítsük ki még kevés vízzel és forraljuk össze, sózzunk utána, ha szükséges. Tálalás előtt keverjük bele a tejfölt. Ha friss zöldbabbal készítjük, akkor még a burgonya előtt tegyük bele a bográcsba.

Bolgár pásztornyárs parázson sütve

Hozzávalók: 15 dkg vesepecsenye, 15 dkg szűzpecsenye, 15 dkg bárányhús, 5 dkg füstölt szalonna, 3 fej hagyma, 3 paradicsom, 2 paprika, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk. paprika, margarin.

Elkészítése: A húst, szalonnát, paradicsomot, hagymát és paprikát szeletekre vágjuk. Sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük. Váltakozva nyársra húzzuk, megszórjuk paprikával, majd jó erős parázs felett forgatva megsütjük.

Rizssaláta tojással

Hozzávalók: 20 dkg zöldborsó, 4 tojás, 30 dkg előfőzött rizs, 50 dkg sárgarépa, 3 dl tejszínes joghurt, 2-3 evőkanál fehérborecet, kevés curry, csipetnyi finom kristálycukor, só, fehér bors, a díszítéshez friss petrezselyemzöld.

Elkészítése: A tojásokat 10 perc alatt keményre, a rizst készre főzzük. A lekapargatott sárgarépát vékony szeletekre vágjuk. A joghurtot a borecettel, a sóval, a curryvel és a kristálycukorral elkeverjük. A főtt tojásokat meghámozzuk, majd félbevágjuk, vagy durvára feldaraboljuk. A rizst összekeverjük a zöldborsóval meg a sárgarépa-szeletekkel és ráöntjük az ecetes mártást. Végül a salátán elrendezzük a tojásokat, és tetszés szerint megmosott, lerázott petrezselyemlevelekkel díszítjük.