2010. július 16.

Kárpát-medence magyarjai

Rotarysok tábora

A tábortűz körül a beszélgetés is jobban esikVasárnap nyitotta meg kapuit a Szentes–Csongrád Rotary Klub művészeti tábora Csongrádon. A tábort eredetileg a Körös-torokba tervezték, ám közbeszólt a Tisza magas vízállása. Helyette a szőlők között, egy ismerősünk birtokán szállásolták el a gyerekeket, meséli dr. Papp Zoltán főorvos, önkormányzati képviselő, a klub alapító elnöke. Az étkezést a csongrádi önkormányzat biztosította.

– Az egyhetes táborba Bánffyhunyadról, Óbecsé-ről, Kolozsvárról, Nagyváradról, Beregszászról érkeztek, hozzájuk csatlakozott néhány szentesi és csongrádi diák. Összesen 19 gyerek, három felnőtt kísérővel. A felső tagozatos általános iskolások a Kárpát medencéből jöttek, magyarjaink, akik a határon kívül rekedtek. A tábor pénzügyi alapját a jótékonysági bálunk fedezi. Mellette különböző akciókkal, eredményes pályázatokkal próbálunk segíteni – mondja az alapító elnök, majd hozzáteszi:

– Hétfőn egész nap a strandon voltak a gyerekek. Ahogy hazajöttek, rövid tájékoztatót tartottam a klubról. A tábortűznél Kovács Attila, a Pom-Pom együttes frontembere keltett jó hangulatot. Az azt követő napokban is komoly programok vártak a gyerekekre. Szerdán a szentesi városházán jártak, majd a Koszta József Múzeum kiállításait tekintették meg. Csütörtökön kézművesfoglalkozáson vettek részt a Múzsa művészeti iskolában. Pénteken Ópusztaszerre látogattak, a Feszty-körkép és egyéb nevezetességek szerepeltek a programban. Szombaton sport- és honismereti vetélkedőt szerveztek a számukra. Mindamellett különböző szabadprogramok színesítették a tábor napjait. A célunk az volt, hogy a táborozók ismerjék meg a két várost, ismerjék meg egymást. Lényegében a Kárpát-medence magyarjainak az összetartozását szeretnénk ezzel kihangsúlyozni. A gyerekek nagyon jól érzik magukat, még a szúnyogok támadása sem riasztja el őket. Fel vannak vértezve ellenük. Meg aztán a rovarok a tábortüzet nem annyira szeretik.

Zeffer Pál, Tolnai István Csaba, Kandrai Konrád, Sárkány Krisztina és Bálint Palkó BoglárkaA múzeumba látogattak a táborozók

A gyerekek és kísérőik július 14-én, szerdán a Koszta József Múzeumba látogattak el, ahol tárlatvezetésen és kézműves foglalkozáson vettek részt. Lapunk érdeklődésére a következőképpen számoltak be az eddigi élményeikről.

Bálint Palkó Boglárka, Bánffyhunyad:

– A strandolás tetszett a legjobban és az, hogy a táborvezetők vízi aerobik foglalkozást tartottak nekünk. Szeretek utazni, otthon is rendszeresen megyek magyar- és néptánc táborba. Ezen a nyáron még három ilyen programom lesz.

Kandrai Konrád, Kolozsvár:

– Cserkész- és kézműves táborban már jártam, ez a mostani Rotary-tábor nagyon tetszik. Szeretem, hogy mindenkiből megpróbálják kihozni a legjobb tudását és a tehetségét. Új barátokra is leltem, akikkel később is tartani fogom a kapcsolatot.

Sárkány Krisztina, Óbecse:

– Mindennel nagyon meg vagyok elégedve. Ebben a melegben a strandolás esik a legjobban, de a mostani, múzeumi kézműves foglalkozás is a kedvemre való. Az egyik este diszkóztunk a szálláson és karaoke-versenyt rendeztünk, ezek is maradandó élmények.

Tolnai István Csaba, Kolozsvár:

– Nagyon szeretem a kézműves elfoglaltságokat. Eddig is volt már erre alkalom az elmúlt napokban, de a mai agyagozás után akár holnap is csinálnék valami hasonlót. A strandon nagyon jól éreztem magam és barátságokat is kötöttem.

Zeffer Pál, Nagyvárad:

– Eddig életemben csak egyszer táboroztam, ezért ez most nagy élmény számomra. A többiek nagyon jó fejek, jól érzem magam a többi táborozóval.

(králik-lovas)