2010. július 16.

A láncos közöny utcája

Igen is, meg nem is

Egyszerre van szó két, párhuzamos dologról. A buszpályaudvarra merőleges utcával a városkarbantartók, a hatóságok mostanában dicséretesen sokat foglalkoztak. Gépekkel rendben lekaszálták a füvet, kivágták a kocsiút szélén az elszáradt, beteg diófát. Hasonló közérdekű munkára került sor a tűzoltósággal karöltve a "műemléknek" számító termetes kukoricagóré mellett, mert a legutóbbi nagy viharban károkat okoztak a fákról elszabaduló vastag ágak.

Ugyancsak "ezen a vidéken" az előző hetekben lánc kihúzásával elkerítették a bérház körüli nagy udvarokat és ez fenntartott helye most már a kutyák sétáltatásának és az autók parkolásának a kijelölt vonalon. Itt tehát elfogadható nyugalom és kényelem honol, anélkül, hogy bárkinek szúrná a szemét.

Az átellenben lévő játszótér és környezete viszont továbbra is elmaradott és korszerűtlen, pláne az időnként hangoztatott EU normákhoz képest! Ugyanis a közvetlenül szomszédos szabad területek, gyepes részek mulasztásos kihasználatlansága, vagyis a környezet arányos igénybe vételének krónikus hiánya miatt a környék összes gyermeke kénytelen összezsúfolódni az egyébként emeletes házakkal övezett és ezért igencsak visszhangos egyetlen játszótéren. Ehhez a maga valóságában "segítséget" nyújtott a már említett láncos kerítés is. Ráadásul a játszótér már régen elvesztette eredeti jellegét. A kisgyerekeket akaratlanul kiszorítva nagykamaszok fociznak itt – állandó ricsajjal – váltott csapatokban centiméterekre a földszinti ablakok mellett, kora délutántól este kilenc, tíz óráig. A focilabda jó hangos csattanással általában a garázsok oldalfalán landol ütemesen. A több tucat emeleti lakásból, ha valaki leszól az ismeretlen felnőttek által is biztatott focipályás csapatokra, akkor nem teszi zsebre a felkiabált választ.

Mindezt a lakók közös képviselője már hosszú hónapokkal ezelőtt szóvá tette az illetékeseknél és következőleg írásban is interpellált. Eredmény még nincs. Két kisebb, úgynevezett "trinyókaput" kellene valamelyik térséges gyepen elhelyezni és akkor, mindenki jól járna. Először a lakótelepi focizásra szakosodott fiatalok, azután az "idegzetvédelemre" jogosult lakók és a kívánatos színvonalat nélkülöző játszóteret sem érné kifogás. Közöny helyett elvárható intézkedésre lenne szükség.

-bert