2010. május 21.

Akit szeretnek, mondhat bármit

Majdnem kidőlt a 30 éves Művelődési és Ifjúsági Ház fala a sok nevetéstől Badár Sándor és fiatal követője, Hajdú Balázs humorestjén. A stand up-comedy szentesi illetőségű művelői pótszékes előadáson léptek fel közönség előtt, s bár végigdumálták az estét, utána sem fogytak ki a szuszból, még lehetőségünk volt velük beszélgetni.

- Amikor elkezdtük, Magyarországon még senki sem ismerte ezt a stílust, - mondja Badár. - Szinte véres kardként kellett körbehurcolnunk, s bizonyítani, hogy ez a humor egyik ága, ahol történet van, aminek esetleg csak 10 perccel később kapja meg a csattanóját a közönség. Velük szimbiózisban kell lenni, hogy az este tényleg fergetegesre sikerüljön. Azóta eltelt nagyjából 8 év, s amikor a fiatalok választják a stand up-előadásformát, mint az önmegvalósítás lehetőségét, akkor majdnem ugyanolyan nehéz helyzetben vannak. Hiszen ma már túlzottan is jól ismerik az emberek a műfajt és előadóit, értő és furcsa közönségünk van, mert tévéből és internetről hozzájutnak, előre felkészülten mennek el az előadásra. Ez pedig a kezdők számára, akik még kevesebb sztorival rendelkeznek, mint amit ez a nyitott kapcsolat megkíván, belekerülhetnek egy olyan csapdába, hogy a hallgatóság már ismeri a mondanivalójukat.

Az ember tényleg csak ámul, hogy a csudába lehet egy-másfél órán keresztül, folyamatosan adagolni a poénokat a színpadon. Badár erre megállapítja: ezért vagyunk mi ott, s ezért van a közönség itt. Azonban bárki lehet a szerencséjének a kovácsa. Nekünk nem kell izgulni amiatt, hogy jönnek a fiatalok, mert ők is erősítik ezt a műsorformát, s egy bizonyos kihívást jelentenek, hogy nem lehet kiengednünk. A marsallbot mindenkinek ott van a kezében, aki késztetést érez, hogy felálljon a színpadra, ez a műfaj megengedi. Egy angol embertől kaptam mottót: meg kell magad szerettetned a közönséggel. Ha szeretnek, mondhatsz bármit, - ezt elraktároztam örök tanulságként.

A publikum pedig elfogadhat olyan eltérő habitusú előadókat is, mint a nagydumás Badár, és a "leglassabban beszélő stand up-os" Hajdú Balázs is.

- Néztem a közönség sorait, s a sok ismerős számomra nem feltétlenül jelentett jót - állapította meg a 28 éves Balázs. - Meg kellett felelnem a szüleimnek, nagymamámnak, a szomszédoknak. Mindenesetre jól esik, hogy itt voltak, s csak azért eljöttek, hogy lássanak ebben a szerepben is.

A fiatal humorista elárulta, egy zenekaron kívül más színpadi próbálkozása nem volt a stand up előtt. A szentesi gimiben érettségizett, később Salgótarjánban végzett pénzügyi és számviteli főiskolát. Egy szegedi és egy itteni fellépés után, már a fővárosba kerülve, elment Godot kávéház Dumaszínházának tehetségkutatójára. Azt meséli, a bemutatkozása igen jól sikerült. Aztán ugyanazon a műsorán egy másik közönség nem nevetett. Akkor megérezte, nem olyan egyszerű dolog ez. - Elkezdtem dolgozgatni magamon, egy idő után kialakult a műsorom. Sokan akarnak betörni ebbe a világba. Viszont mindenkinek van egy saját érési ideje, s ezt az ember kivárja, vagy sem, ez a türelmén is múlik.

Balázs célja, hogy ebben a műfajban meg tudjon maradni, akár az írással is megpróbálkozna. Az sem kizárt, hogy közgazdászként dolgozzon, bár az állásinterjúkon egyelőre hátrányként éli meg a stand up-os fellépéseket, az ezekkel járó elfoglaltságokat.

D. J.