2010. május 21.

A monília, tűzelhalás

A csonthéjasok gombás-moníliás betegsége leggyakrabban a meggyet és a kajszibarackot támadja meg. Szinte minden csonthéjast sújt, ha nem is egyforma mértékben. A gomba micélium formájában telel át a fertőzött növényi részek szöveteiben. A virágok és a fiatal termések megbarnulnak és elszáradnak, a levelek illetve a sarjhajtások elfonnyadnak, és a megtámadott gallyakkal együtt elszáradnak. A fertőzött helyeken gyakran indul be a mézgafolyás. A gallyak sokszor közvetlenül is fertőződnek, elsősorban valamilyen sérülés esetén. A termések rendszerint érés idején fertőződnek. A fertőzött termések lehullanak, vagy mumifikálódva az ágakon maradnak. A virágok hűvös és nedves időben fertőződnek 12 °C alatt. A fertőzés elsősorban a nedves felületeken támad, de magas páratartalom esetén is (85 százalék fölött) bekövetkezhet. A termések is nedves időjárás idején fertőződnek, ez esetben azonban az optimális hőmérsékleti értékek magasabbak 20-24 °C.

Dr. Horváth György, a kertbarátkör elnöke a gyümölcsfákat megbetegítő problémák megoldására ad tanácsot. A meggy és a barackfák virágzására az idén nagyon rossz idő volt. A védekezés nehéz, elsődleges lehet a megelőzés. Erről az idén már lekéstünk, így maradt a drasztikus beavatkozás. Fontos, hogy a fertőzött növényi részeket távolítsuk el, egészen az egészséges részekig és semmisítsük meg. A moníliás fertőzés az ágvégektől halad a törzs felé, tehát ott kell végrehajtani a beavatkozást, hogy ne haladjon tovább, mert az egész fát kipusztíthatja.

A megelőző kezelést virágzáskor és az elvirágzáskor alkalmazzuk. Ha a virágzás ideje alatt változik az időjárás, legalább egyszer végezzünk gombaölő szerrel kezelést.

A tűzelhalás nagyon veszélyes jelenség, amit egy Erwinia nevű baktérium okoz, ami a sejtekben rothadást idéz elő, szinte minden növényi szövetben. A legtöbb növény ellenáll ennek a betegségnek, de a magas páratartalom, a 30 °C fok feletti hőmérséklet, és egy seb a növényen, növelik a fertőzés veszélyét. Itt is a megelőzés lehet az egyik megoldás a virágzás idején, illetve a drasztikus visszavágás az egészséges részig. A levágott, fertőzött részt meg kell semmisíteni.

Garai Sz. Imre