2010. május 21.

A századik születésnap

A polgármester is felköszöntötte

Lídia néni az ünnepi csokorralA Kiss Bálint utcai református otthonban ünnepelte a napokban a 100. születésnapját Berényi Benjáminné. A családtagjain kívül Szir-bik Imre polgármester és Kovách Péter református lelkész is felköszöntött a jeles napon.

1910. május 14-én, Molnár Lídia néven látta meg a napvilágot. Hárman voltak testvérek, az édesanyja - aki az elmondása szerint rendkívül erős akaratú asszony volt - egyedül nevelte fel őket. Nagyon szerette az édesapját, még felnőtt korában is érezte a hiányát, hiszen nem tért haza az első világháborúból.

- Nagyon jó lett volna tanulni, de a mama nem engedett minket iskolába járni. A ház körül és a gazdaságban kellett segítenünk a testvéreimmel. Én varrónőnek készültem, de nem sikerült kitanulnom a szakmát. - emlékszik vissza Lídia néni. - 22 évesen menten férjhez, ebben az ügyben is az édesanyám döntött. Ő választotta ki a vőlegényemet.

Mielőtt Szentesre költöztek, Derekegyházán, a D-oldalon laktak. Két gyermekük született, egy fiú és egy lány. Elmondta, hogy ha már neki annak idején nem sikerült, a gyerekek számára mindig igyekezett a tanulás lehetőségét biztosítani. Azt, hogy mi a hosszú élet titka, nem tudná megválaszolni.

- Gyerekkoromban is és később is mindig olyan kis "gyeszurka" voltam. - teszi hozzá. - A Bacsó Bélai utcai házban már nem tudtam magamat megfelelően ellátni, ezért költöztem be ide az otthonba két évvel ezelőtt. Nagyon jól érzem magam, hárman vagyunk egy szobában. Mindig van mivel lekötni magunkat, tornázunk, olvasunk, vagy istentiszteleten veszünk részt.

A jó egészségnek örvendő néni azt sajnálja, hogy a hallása és a látása sem a régi már. Időnként előfordul nála egy-egy kisebb betegség, operációkon is átesett, de a vidámsága és az életkedve töretlen. A pénteki születésnapi rendezvényen a családtagok is ott voltak, ének és zeneszó is köszöntötte Lídia nénit. A lánya, 3 unokája és 6 dédunokája gyakran meglátogatja, ami mindig örömmel tölti el.

Kép és szöveg:
K. E.