2010. május 7.

Elbírt két tűzoltókocsival

Sinka Zsolt Guinness-rekordja

Elkélt a közönség biztosítása ZsoltnakVárosunkban eleddig egyedülálló látványossággal szolgált Sinka Zsolt május 1-jén. A szegvári sportoló, akit ismerhetünk testépítőként, erőemelőként és a Big Family csoport erőművészeként is, ezúttal egy Guinness-rekordra vállalkozott.

A sportcsarnok előtti úton több százan lesték, mire megy a két, egymáshoz rögzített tűzoltóautóval. Mindesetre, amint azt a produkció előtt megtudhatta a publikum, a rekordkísérlet főpróbája három nappal korábban kiválóan sikerült. Akkor 12 és fél méterre vontatta a 33,4 tonnás tömeget. Az eddigi csúcs, amit Zsolt túlszárnyalni igyekezett a "közúti járműhúzás emberi erővel" Guinness-kategóri-ában, 21 tonna volt. Személy szerint az extrém rekordjairól jól ismert Nick Árpádot próbálta most letaszítani a trónról. A feladat sikeres teljesítésének érdekében a sportember átformálta a testét: a 72 kg versenysúlyú testépítő most 98 kilósan rugaszkodott neki a rekordjavításnak.

A mutatványt a Csillag születik című műsorban fellépett Big Family tagjai, Tóth József és Tóth Enikő veszélyes elemeket is tartalmazó bemutatója, a testépítő bajnok La Lave Alex pózolása, majd Szűcs Lajos alpolgármester biztató szavai vezették be. Elkélt a buzdítás a közönségtől is, mert a kísérlet bizony többszöri próbálkozásra sem akart sikerülni: Zsolt mindhiába veselkedett neki, a járműveket csak nem sikerült kimozdítania. Közben kiderült: a hátsó kocsi lejtőn áll, így már 40 tonna felett lehetett a súly.

Zsolt sportemberi kvalitásainak és kitartásának ékes bizonyítéka, hogy a nem várt nehézségek dacára sem adta fel, ismét beállt a hámba. Az új rajthelyről ekkor már sikerült kimozdítania a több, mint 33 tonnát. 15 méternél is többet haladt vele. Így aztán Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora új magyar, s minden bizonnyal világcsúcsot hitelesíthetett a szentesi aszfalton. Bár Zsolt az erőpróba után pár perces ápolásra szorult, nem szállt el az ereje, hiszen utána még beállt csapattársai mellé egy újabb látványos bemutatóra. Mint megtudtuk, a tűzoltóságon dolgozó felesége, Mónika ötlete volt, hogy Zsolt húzzon el egy tűzoltóautót, ám a férj úgy gondolta, kettővel is elbír. Összesen 12 rekordkísérletet vett a fejébe a sportoló, az első kipipálva.

(darók)