2010. május 7.

Szentes hősei

Egy Eb utózöngéi

Tisztelt Szentesi Sportbarátok!

Szentesen 104 évvel ezelőtt alakult az első sportegyesület, ahol sok kiválóság, különböző sportágakban érte el sikereit. Talán 10 százalék ért el nemzetközi eredményt, ami a fluktuációt tekintve jó arány, hiszen most több, mint 40 egyesületet jegyeznek a városban és ebből komolyabb nemzetközi sikereket a cselgáncs, társastánc, kick-boksz, ökölvívás és a kyokushin karate képviselői aratják. A női vízilabdások a Len Kupa nemzetközi tornán a 8 közé kerültek, de volt valamikor egy világszínvonalú triatlon csapatunk is. (Minden tiszteletem a Szernyi családé, amelynek tagjai világkupát nyertek saját korosztályukban.)

Volt egy ifi, junior Európa-bajnokság Szentesen. Az Oyama Dojo Sportegyesületben 4-5 éves kora óta karatézik 7 hős fiatal, aki beírta magát a város sporttörténetébe - arany betűvel, mert soha senki, egyetlen egyesület sem szerzett kontinens-bajnokságon 4 aranyat, 2 ezüstöt és 1 bronzot a fent említett 104 év alatt! Nem rangsort akarok állítani az egyesületek között, csak méltó emléket a jövő generációjának. 2010. április 17-én, 7 szentesi indulóból, 7 Eb érem született! A hét fiatal a világ egyik legkeményebb szabályrendszerű karatéjában sporttörténelmet írt. A küzdelmek teljes erejű ütést és rúgást engedélyeznek, néhány hely kivételével az egész testfelületre. Volt olyan szentesi sportoló, aki szakadt térdszalaggal indult élete eddigi legnagyobb bajnokságán, és mégis Eb ezüstöt akasztottak a nyakába. Kínok közepette készült fel és harcolt.

Őszinte köszönet és hála mindazon képviselőknek, akik támogatták szavazatukkal, hogy egyesületünk anyagi forráshoz jusson a bajnokság megrendezéséhez. Tisztelettel köszönöm Szirbik Imre polgármester, továbbá Szűcs Lajos alpolgármester és nem utolsósorban dr. Rébeli Szabó Tamás a városi sportbizottság elnökének az önzetlen segítségét. Tették mindezt annak ellenére - ha lehet hinni a híresztelésnek -, hogy azon az ominózus ülésen is elhangzott: minek támogassák ezt az Eb-t, hiszen tavaly már kapott pénzt Brezovai a vb-re.

Végezetül csak annyit szeretnék megemlíteni, hogy minden egyes egyesületnek, sportvezetőnek hasonló sikereket kívánok. Kívánom, hogy megélje azt az érzést, hogy levisznek hozzá egy 5 éves kislányt, aki a terembe is alig mer belépni. Telnek az évek, színesedik az öv a leányka derekán, gyűlnek a diákolimpiai aranyak, majd a stílusalapító a legtechnikásabb versenyzővé választja 370 indulóból 2007 tavaszán. Később ez a kislány 2009 decemberében feketeöves vizsgát tesz kiváló eredménnyel, és fél év múlva junior korcsoportban Európa-bajnokságot nyer, mi több, a legtechnikásabb versenyzővé választja 9 világszervezet legmagasabb rangú bírói gárdája. Nos ez lány is szentesi, ráadásul kiváló tanuló!

Soha ne feledjük annak a 7 szentesi fiatalnak a nevét, akik egyéniben dobogóra kerültek: 1. hely: Lantos Lehel, Rapi Balázs, Bagi Alexandra, Bende Vivien
2.hely: Brezovai Botond, Kurucsai Róbert, 3.hely: Simonovics Erika.

Április 18-án felnőtt I. osztályú férfi-női kyokus-hin karate - nem országos - Magyar Bajnokságot rendezett az Oyama Dojo SE. A különbség az, hogy országos bajnokság bármennyi lehet egy évben, viszont Magyar Bajnokság évente, sportáganként csak egy rendezhető.

Gojdár János nehézsúlyban harmadik helyet szerzett és elnyerte a legjobb törőnek járó különdíjat is. Számára a nagy kupa mellé apró platina lapocskák is jártak, mivel az első törésnél (ököl) eltörte a kézközépcsontját. Így sikerrel abszolválta a kézél és a könyök technikáit, majd a döntőbe jutásért törött kézcsonttal állt fel, 5 percet küzdött és lett harmadik pár hónappal ezelőtt a budapesti világbajnokságon. Pető Krisztiánt Magyarország hősévé, a MKKSz példaképévé kiáltották ki - ugyanazt a sérülést szenvedte el, mint Gojdár - és lett harmadik a vb-n. Tehát elmondhatom, hogy Szentesnek is vannak hősei! Nem is akármilyenek!

Tisztelettel köszönve figyelmüket!

Brezovai Sándor
Oyama Dojo
Sportegyesület elnöke,
az MTKKSz országképviselője, vezetője