2010. május 7.

A harmadik X-be lépett az IH

Sok-sok programot rendeztek már e falak közöttTöbb generáció kedves, már-már kultikus helye a Művelődési és Ifjúsági Ház. Jövő héten lesz pontosan 30 éve, hogy átadták a közönségnek. A kerek évfordulót az intézmény egyhetes programsorozattal ünnepli.

A jellegzetes fehér épület a Kurca partján ma is sokak számára csak az IH néven ismert. Nem véletlenül, hiszen, mint az intézmény jelenlegi igazgatójától megtudjuk: az 1980. május 10-én átadott épületet eredetileg még fordítva, ifjúsági és művelődési házra kellett keresztelni. Ez volt ugyanis a megtorpanó építkezést 10 millió forinttal kisegítő KISZ KB kikötése. Varróné Szabó Ildikó elárulta, az akkori kollégák idővel visszaváltoztatták az elnevezést, hiszen szakmai szempontból különbséget kell tenni egy ifiház és egy művelődési központ között. Az intézmény már akkor is több réteget szolgált ki. Égető szükség volt az új épületre, hiszen a korábbi, nem kifejezetten erre a célra tervezett Móricz-kultúrházat időközben kinőtte a szentesi közönség. A 30 éve megépült ház elrendezése mindenféle igényt kielégít: 250 fős pódiumteremmel, 100 fős előadóteremmel rendelkezik, 50 főt tud befogadni a Klub 1, vannak szakköri helyiségei és tágas büféje is. Egy problémát említ az igazgatónő: annak idején elfelejtettek raktárt tervezni az épületbe. Viszont úgy érzi, az intézmény akkoriban is modernnek számított, s technikailag ma is megállja a helyét. Igyekeznek a színvonalat javítani, ha van egy kis pénzük. Régebb óta húzódik azonban a fűtéskorszerűsítés, és a nyílászárók cseréje, ami meghaladja az anyagi lehetőségeiket.

A '80-as években több és más jellegű programmal várták a közönséget, de az emberek hozzáállása is merőben más volt, magyarázza Varróné Szabó Ildikó. Ő 1985. augusztus 1-jén kezdett itt dolgozni, s akkor még működött a vállalatoknál az úgynevezett munkás művelődési rendszer: munkahelyi szervezők vittek a gyárakba előadásokat, illetve vásárolták fel a bérleteket. Nagyon hasznos volt, mert sok olyan ember hozzájuthatott kulturális élményekhez, akik maguktól nem mentek volna el. Egyébként ezt mutatja a mai korok példája is, csak most már nem tudják a cégeket ilyesmire rávenni.

A ház története során mindig jöttek az újabbnál újabb kihívások, amiknek igyekeztek megfelelni a munkatársak.

A teljesség igénye nélkül néhány legendás program: rendkívül sikeres volt Fride-rikusz talk show-ja, vendégeként sok híresség megfordult a pódiumterem színpadán. A nyitáskor népszerű volt a diszkó, olyan lemezlovasokkal, mint Rákász, Arató, Cintula. Együtt született az épülettel a fotókör és a díszítőművész kör, korszakos jelentőségű volt a számítástechnikai klub.

Az ünnepi programsorozat május 10-14. között a ház tevékenységének keresztmetszetét adja. Hétfőn 17 órakor a levéltár dokumentumkiállítása nyílik többek között régi fotókból, s kézzel írott plakátokból. Utána az intézményben működő csoportok bemutatkozásával folytatódik a program, s az ünnepi műsor keretében levetítik az MTV híradós tudósítását is az 1980-as avatásról. Kedden délelőtt és délután a gyerekeknek szóló rendezvények lesznek, este héttől pedig Darabos Zsolt koncertjére várják a közönséget. Róla Ildikó elmesélte: munkatársak voltak a házban, aztán a fiú kibontakozott, mint gitáros, s elkerült Szentesről, 10 éve volt utoljára itt fellépése. Szerdán az intézmény korábbi igazgatója, Kruzslicz Pál Thália Szentesen című új könyvének tartják a bemutatóját, majd az amatőr filmklub évtizedekkel ezelőtti felvételeiből lesz egy összeállítás. A csütörtök a humor jegyében telik, a Dumaszínház két szentesi kötődésű fellépője ezen az estén: Badár Sándor és Hajdú Balázs. A régi pénteki Coctail bulikat is felidézik 14-én este, az együttes koncertjének szüneteiben Ban-Disco-val, s nosztalgikus árú belépővel.

D. J.