2010. május 7.

Fél évszázada ballagtak

Az ötven éve ballagó osztályÖtven éve ballagott az akkori Közgazdasági Technikumból az az osztály, melynek majd minden tagja megjelent az április 30-i találkozón, a Boros Sámuel szakközépiskola ballagási ünnepségén. Az 1960-ban végzett osztály létszáma 36 volt, 29-en élnek közülük, s két - betegség miatt távol maradó - személy kivételével, valamennyien eleget tettek a főszervező, Kőhalminé Forrai Julianna meghívásának.

Ötévente szoktak találkozni, s a jubileumi ballagásnak hála, akadt olyan is, akit most először, fél évszázad elteltével láthattak újra. Fiúk mindössze heten jártak az osztályba. A ma már 98 éves, Pesten élő egykori igazgatóhelyettest, Frenyó Lászlót telefonon üdvözölték. Forgó István volt az egyedüli a tanári karból, aki még el tudott jönni. A 79 éves, nyugalmazott kémiatanár saját magát szigorúnak tartotta, viszont hajdani tanulóira aranyos diákokként emlékszik. Mezőgazdasági tagozatra jártak, még a Tóth József utcában volt az iskolájuk. Mesélik, a tanár úr kapálni is vitte őket gyakorlati helyükre, és csak az kapott 5-öst, aki ezt is jól elsajátította. Téesz-könyvelést és hasonló ismereteket tanultak. Sokan ezen a területen dolgoztak, de pedagógus is lett közülük, többen bankban helyezkedtek el, van, aki ma is könyvelőirodát üzemeltet. Büszkék, hogy majdnem mindenki vezető beosztásból ment nyugdíjba. Forgó István azt is mondta, az ő idejükben nem volt ritka, hogy az érettségi előtt már meg is volt a diákok munkahelye. A mai ifjaknak is azt kívánta: boldoguljanak az életben.

A régi osztálytársak közül nyolcan maradtak Szentesen. Többeknek később valamely családtagja is a Közgé-be járt. Kozmáné Papp Margitnak éppen a jelenleg itt tanuló unokája adta át a tarisznyát a ballagást megelőző ünnepségen. Kőhalminé pedig a férjét is az iskolának köszönheti, aztán ide járt János fia is.

Az összejövetel arra is jó volt, hogy felidézzék nosztalgikus emlékeiket.

Őrsi Károlyra rettegett iskolaigazgatóként emlékeznek az egykori diákok. Csak igazolással mehettek moziba, vagy táncolni, és a Bocskai-sapka viselete kötelező volt számukra. Ugyanakkor az igazgató érdeme ez az iskola, ő járta ki a minisztériumban, mondja Forgó István.

A jubiláló ballagók ezúton köszönetet mondanak az iskola jelenlegi vezetőségének, a diákoknak, valamint Ma-gyarné Ruzs Molnár Irénkének, Pálinkó Manyinak és Kecse Ferinek.

D. J.