2010. március 26.

Célegyenesben a városközpont megújulása

A jövő útja a korszerű, fejlett infrastruktúra. A minden tekintetben civilizált környezet elsősorban a benne élőknek fontos. Lehetősége egyben az idegenforgalom ugrásszerű fejlődésének, egy korszerű információs vérkeringésbe kerülésnek. Más erőfeszítésekkel összehangoltan ez a város gazdasági fejlődésének a biztosítéka.

A tudatos városépítő munkának köszönhetően - pályázati források felhasználásával - az elmúlt években megépültek a várost elkerülő utak, körforgalmi csomópontok. A lakosság támogatásával teljessé vált a város infrastrukturális rendszere: valamennyi utcában kiépült a korszerű közvilágítás, a földgáz-, a víz-, a szennyvízvezetékek, a távközlési és kábeltévé hálózat; minden utcában aszfaltos út szolgálja az ott élők kényelmét. Néhány év alatt Szentes megelőzte a környező települések közművesítettségének színvonalát.

Az újabb nemzedékek számára már természetes adottságként jelenik meg a minőségi alapinfrastruktúra.

Városszerte több milliós nagyságú beruházás kezdődött el a járda-, a kerékpárút-az útépítések és korszerűsítések terén. Ezek jelentős része idén már el is készül. Közöttük van a Szegvári út, a Schweidel utca, a Nagy-hegyszéli út burkolat-felújítása és a Kossuth utca forgalom-átszervezése is. Ez utóbbinak a gondolata már a város főutcája forgalomcsillapításakor kezdett konkrét formát ölteni.

Az elmúlt hónapokban több lakossági fórumon, a vélemények figyelembe vételével alakultak ki a végleges tervek. A közös akarat végrehajtásának szakasza érkezett el. Immár a "kapuk" előtt zajlanak az események. Fontos a vállalkozók és a lakosság folyamatos tájékoztatása a munkák pontos menetéről. Türelem kell a munkálatokkal járó különféle kellemetlenségek elviseléséhez! Ez csak akkor várható el, ha mindenki ismeri és látja a tervszerű, gyors és minőségi munkavégzést. Tudni kell még egy áttörést jelentő tényt is. A munkákat szentesiek végzik! Velük szemben is következetesnek kell azonban lenni! A kiviteli tervekben vállalt minőségi és időbeni követelményekhez kell igazítani a folyamatos tájékoztatást is. Jogos elvárás ez a megértésért cserébe.

A sok munka közül az épülő kerékpárút kialakítása a legizgalmasabb. Évek hosszú során keresztül "élveztük" a városon áthaladó forgalom "áldását": már nem lehetett gyalogosan és kerékpárral biztonságosan közlekedni. Az eltelt évek folyamán megépült az Ipartelepi, a Szarvasi, a Kunszentmártoni, a Csongrádi úti, és a tiszagáti kerékpárút. A Kurcától a Rákóczi Ferenc utcáig 1100 méter hosszúságban, innen tovább a Szarvasi útig 700 méter hosszan épül új kerékpárút. Több szakaszon nem közvetlenül a járda mellett halad, mert sok fát kellene kivágni. Ezeken a helyeken az út mellé helyezik, és ezen rövid szakaszokon a parkolóhelyek száma csökkenni fog. A tudatos előkészítő munka során azonban több, mint hetvenállásos, központi fekvésű parkoló létesült a Jövendő utcában.

Az életminőség javítását, a lakosok biztonságos közlekedését szolgálják a kerékpárutak és az egységes buszöblök, valamint az utazóközönség komfortérzetét növelik a fedett buszvárók.

További, a közlekedés biztonságát szolgáló beavatkozás lesz a Kossuth utcán, hogy a postánál és a Penny áruháznál kijelölt gyalogos-átkelőhelyek létesülnek. A Mátyás király utcai kereszteződésben osztályozósávok segítik majd a gépjárművezetők haladását.

Az építéssel zöldfelületi részek is fejlesztésre kerülnek. Az elavult utcabútorok cseréje is megtörténik. A zöldterület megújul a virágok, a fák, a gyepek telepítésének eredményeként. A lokálpatrióták örülnek egy-egy bokornak, virágnak, fának, parknak, padnak, mindennek ami szebbé, zöldebbé teszi Szentest. Ezek és az egymásba nyíló terek megkülönböztetik a várost más településektől. Nekünk nyílnak a virágok, és minket dicsérnek az átutazók, amikor rácsodálkoznak a fejlődő városképre.

Az úttest is megújul. Pályázati forrásból az előzőekhez kapcsolódó beruházásként valósulhat meg a Kossuth utca burkolatának rekonstrukciója is. Évtizedekre szólóan szükséges megoldani az itt haladó közművek cseréjét. Február közepén megkezdődött a szükséges ivóvízvezeték építési munkája és folytatódik a távhő-vezeték cseréje is.

Az útfelújítás során átalakulnak a csomópontok, a Bocskai utca pedig újra megnyílik a Kossuth utca felől. Körforgalom lesz a Rákóczi és Klauzál utcai kereszteződésekben. Terelőszigetes csomópont épül a József Attila és a Mátyás király utcáknál.

A Kossuth utca, a Kurcától a tűzoltóságig új aszfaltburkolatot kap. A felújítási munkák szakaszos, félpályás útlezárással fognak járni. A posta és a József Attila utcai szakasz díszkövezetet kap.

A Petőfi és József Attila utca közötti járda déli oldala, valamint a Horváth Mihály utca és Rákóczi Ferenc utca közötti járda északi oldala szintén díszburkolatot kap. A további járdaszakaszok aszfaltozással újulnak meg.

A tervek úgy készültek, hogy minden üzlet és lakóház folyamatosan megközelíthető legyen. Kerülők, kitérők azonban elkerülhetetlenek lesznek.

Az elkészült kerékpár útvonal, a minőségi járda felújítások és a döccenők nélküli út azonban mindenkit kárpótolni fog a közlekedés biztonságosabbá válásával. A burkolt felületek csökkenésével új zöldfelületek alakulnak ki, így egy emberközpontú főutca látványa tárul majd elénk.

"A jövő útja", így kezdődtek ezek a sorok. Terveink korszerű, hasznosítható infrastruktúráról, fejlődő idegenforgalomról és a gazdasági fejlesztéseknek is kedvező környezet megteremtéséről szólnak. Éppen ezek miatt mondható el, hogy magunknak építünk utat! Megvitattuk, elhatároztuk, megvalósítjuk közösen Mi szentesiek!

Szirbik Imre
polgármester