2010. február 19.

Csádba valószínűleg nem mennek

Már több békemissziós feladat végrehajtásában is részt vettek a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj katonái, az alakulat állományának tagjai közül most többen részt vesznek a NATO Gyorsreagálású Erő (NATO Response Force), azaz az NRF munkájában. A Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Főosztályának tájékoztatása szerint a szentesi zászlóalj ezreddé alakulásának kérdése belátható időn belül nincs napirenden, s a koszovói és afganisztáni misszión kívül a csádi jelenleg nincs tervezve a szentesi katonákat illetően.

Az Amerikai Egyesült Államok 2002 szeptemberében tett javaslatot egy NATO Gyorsreagálású Erő létrehozására, mely megalakulását néhány hónappal később, a Prágai NATO Csúcson jelentették be. Létrejöttét az motiválta, hogy a szövetség kezében legyen egy olyan erő, aminek segítségével válaszolni tud a 21. század fenyegetéseire, kihívásaira.

Az NRF egy magas készenlétű, technikailag fejlett, korszerű, rugalmas, gyorsan bevethető összhaderőnemi erő. Képes szükség esetén a világon bárhol, bármikor a műveletek teljes spektrumában feladatot végrehajtani. Magyarország szempontjából kivételt jelent a sarkvidék, a hóhatár feletti magashegység és a trópusi őserdő viszonyai közötti műveletekben való részvétel. A küldetések között szerepel kollektív védelmi-, vagy válságkezelési feladatokban, illetve kiürítési műveletekben, katasztrófák következményeinek felszámolásában való részvétel, humanitárius segítségnyújtás, valamint a terrorizmus elleni harc. Feladat lehet a hadszíntér előkészítésének végrehajtása, a főerők felvonulásának biztosítása, erődemonstrálás a válság megelőzésére, vagy elrettentése céljából. Az NRF-hez tartozó csapatoknak képesnek kell lenniük meghatározott időn belül a település, felvonulás megkezdésére, valamint 30 napig művelet folytatására.

A NATO Reagáló Erő rotációs elven működik: 6 hónap kiképzés, felkészítés, valamint a követelményeknek való megfelelés ellenőrzése után 6 hónapos készültségi szolgálatot hajtanak végre tagjai. Minden rotáció lejárta után a résztvevőket friss csapatokkal váltják fel, amelyek időközben teljesítették a féléves kiképzési ciklust.

A missziós szolgálat előtt a katonák egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálaton vesznek részt. Ha nem felelnek meg és a fellebbezés után is missziós szolgálatra alkalmatlan minősítést kapnak, egy év múlva jelentkezhetnek újra.

Valamennyi felajánlott erő feladatspecifikus kiképzési programmal készül fel, de a feladat időszakban is folytatódik a szinten tartó képzés és kiképzés, mely egyéni és kötelékkiképzésből áll. Előbbiben az egyedi, utóbbiban a kötelékben megoldandó feladatok begyakorlására kerül sor. A képzés időtartama általában 3-5 hónap, ezután minősítésre kerül sor. Az alkalmazási területre való megérkezés után is folytatódik a felkészítés.

Magyar felajánlás alapján Szentesről szükség esetén egy víztisztító szakasz vesz részt az NRF munkájában, ha az adott váltásban víztisztító képességet ajánlanak fel. Ilyenkor az alegység mindig a NATO által meghatározott alárendeltségbe kerül.

Cseh-Lakos