2010. február 12.

Kopogtató cédulákat gyűjtenek

Februárban döntenek a választási bizottságok tagjairól

Sólyom László köztársasági elnök hivatalosan is bejelentette, hogy az országgyűlési választások első fordulóját április 11-re tűzték ki. Érvénytelen, eredménytelen szavazás esetén a következő, azaz második fordulót április 25-én tartják meg. A szentesi szavazóköröket érintően annyi változás történt, hogy a 14-es szavazókörből a 12-es szavazókörbe kerültek át a József Attila utca páros oldali 2-10. számú házak lakói. A választási iroda már megkezdte a felkészülést, végzik az ilyenkor megszokott, hivatalos teendőket.

A héten megkezdődött az ajánlószelvények kézbesítése, s ezzel párhuzamosan megnyílt gyűjtésükre is a lehetőség. Ha a választópolgár leadta ajánlószelvényét, akkor áprilisig nincs újabb teendője. Háttérmunka folyik: a választási bizottság átvizsgálja az ajánlószelvények érvényességét, amennyiben mindent rendben találnak, regisztrálják a jelöltet, és ez nyilvánosságra kerül. Egészen áprilisig a pártoké, a jelölő szervezeteké a főszerep, hogy a szavazásra jogosultak közül megpróbálják a lehető legtöbb embert meggyőzni arról, hogy rájuk voksoljanak. Egészen április 10. éjfélig, utána életbe lép a kampánycsend, a kampány folytatása ilyenkor már tilos. Kampánycsend sértésre az utóbbi időben nem volt példa Szentesen. A választási bizottságnak 2002-ben volt utoljára ilyen ügye, de a probléma gyorsan orvosolható volt, eredményt befolyásoló kampánycsend sértés nem történt. A jelölő szervezetek eddig mindig nagyon fegyelmezettek voltak. Bízom abban, hogy a jelölő szervezetek továbbra is megtartják korrekt magatartásukat és a városban nem történik olyan esemény, amely a választások eredményét kockáztatná - hangsúlyozta dr. Sztantics Csaba jegyző, aki a választási bizottság következő hetekben történő munkájáról elmondta: a szavazókörökben semmiféle változást nem terveznek, a tavalyi uniós választásokkor kihelyezett szavazóhelységekben élhetnek állampolgári jogukkal a szavazók. A választási iroda feladata többek között ezeknek a szavazóhelyiségeknek az előkészítése. Sok olyan teendő, adminisztratív munka van hátra, amelyet a választópolgárok nem észlelnek, ilyen például a névjegyzék vezetése, az állandó változások követése.

A szavazatszámláló bizottságok létrehozása, újraválasztása is aktuális feladat. A bizottságoknak 5 tagúaknak kell lenniük, ebből három választott taggal. A képviselő-testület februári soros ülésén dönt a személyekről. - Az eltelt 4 év alatt alaposan megkoptak a szavazatszámláló bizottságok. Az utolsó időszakban időközben is kellett új tagokat választani a képviselőknek azért, hogy ki lehessen állítani a jogszabályi előírásoknak megfelelően a bizottságokat. Ennek érdekében hirdetést is adtak fel a helyi médiában, bőségesen jelentkeztek olyanok, akik vállalták ezt a fajta társadalmi közreműködést. A februári ülésen 37 szavazókör esetében tesz a választási iroda javaslatot 3-3 tagra, és 70 póttagot is megválaszt a képviselő-testület. Ennek komoly jelentősége van, mert az országgyűlési és a helyhatósági választásokon a jelölő szervezetek is szoktak delegálni tagokat, nem alacsony számban. Az olyan esetekben viszont - például egy-egy népszavazáskor -, mikor kevésbé érdekeltek a pártok, a választottakat a póttagokkal egészítik ki a bizottságok létrehozásakor - tájékoztatta lapunkat dr. Sztantics Csaba.

Az április 11-i, első fordulóban egyéni országgyűlési képviselőre, illetve a pártok által létrehozott megyei listákra szavazhatnak az állampolgárok. Akkor lesz érvényes a szavazás, ha a választópolgárok több mint fele elmegy. Eredményesnek azonban csak akkor tekinthető az egyéni képviselőre vonatkozó szavazás, ha a leadott szavazatok 50 százaléka plusz 1 voks egy jelöltre esik. Ebben az esetben érvényes és eredményes a szavazás, tehát az egyéni országgyűlési képviselő személyéről a választókerület döntött, és nem lesz 2. forduló. A listás szavazás esetében elég, ha 50 százalék plusz 1 szavazásra jogosult vesz részt, majd összesítik a voksokat és kiosztják a megyei mandátumokat. Második fordulóra négy évvel ezelőtt nem került sor, tehát Szentes és kistérségének vonatkozásában az állampolgárok meghozták döntésüket már az első fordulóban.

Cseh-Lakos